Almás káposztasaláta

A káposztasaláták számos módon variálhatók, gazdagíthatók, nincs ez másként az almás káposztasaláta esetében sem. A saláták éppen ezért nagyon népszerűek. Frissességük, egészséges összetevőik és az ízek sokfélesége teszi őket kedvelt választássá minden évszakban. A friss káposzta nyár végétől, ősztől fellelhető a piacok, üzletek polcain. Savanyú káposzta egész évben elérhető. Mindkét változatból zamatos, ízletes saláták készíthetők számos variációban. A majonézes almás káposztasaláta önmagában is nagyon finom, de remek kiegészítője húsoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt.

Majonézes almás káposztasaláta recept

Hozzávalók:

  • 0,5 fej káposzta (lehet keverni fele lila-, fele zöld káposztával)
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 db alma
  • 2 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 5 dl húsleves alaplé
  • 1 db babérlevél
  • 10 evőkanál majonéz
  • 10 evőkanál natúr joghurt
  • 1 teáskanál só
  • só és bors ízlés szerint

Az almás káposztasaláta elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Vágjuk vékony csíkokra vagy reszeljük le a káposztát, majd sózzuk be és tegyük félre.
  2. Hámozzuk meg és reszeljük le vagy vékonyra szeleteljük fel a sárgarépát.
  3. A hagymát is pucoljuk meg és vágjuk kis kockákra.
  4. A vajat forrósítsuk fel egy nagyobb edényben és pároljuk rajta üvegesre a hagymát.  
  5. Majd adjuk hozzá a levétől kinyomkodott káposztát, pirítsuk néhány percig, azután szórjuk meg borssal, tegyük hozzá a babérlevelet és borókabogyót.
  6. Engedjük fel az alaplével és közepes lángon, fedővel lefedve pároljuk 20 percig.
  7. Közben hámozzuk meg az almákat, daraboljuk fel tetszés szerint és adjuk hozzá a káposztához ezt is.
  8. Addig pároljuk amíg a leve el nem fő.
  9. Majd hagyjuk kihűlni, vegyük ki bele a babérlevelet és a borókabogyókat.
  10. Közben a majonézt keverjük el a joghurttal és a kihűlt almás káposztával keverjük össze.
  11. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk még utána.
  12. Tegyük hűtőszekrénybe legalább fél órára, hogy összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez