Tartalomjegyzék
A bajor savanyú káposzta füstölt szalonnával megbolondított étel, mely igazán ízletes önmagában is, de köretként is megállja a helyét. A savanyú káposzta hatása nyersen és párolt állapotában is nagyon jótékony a szervezet számára. Számos káposztás recept van, melyeket érdemes a mindennapi étkezések közé beilleszteni. Ősszel – a szezonban – savanyú káposzta házilag is készíthető, de már a piacok polcain is megtalálhatók a hagyományos módon savanyított zöldségek, akárcsak a vecsési savanyú káposzta. Így akinek nincs ideje otthon elkészíteni, sem kell elkeseredjen.
Bajor párolt savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 db babérlevél
- borókabogyó – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény – ízlés szerint
Bajor káposzta elkészítése
- A savanyú káposztát hideg vízben kicsit be kell áztatni, majd kinyomkodni a víztől.
- A füstölt szalonnát kis kockákra kell vágni és egy nagyobb serpenyőben pici olajon (vagy a saját zsírján) megpirítani.
- Hozzá kell adagolni a kinyomkodott savanyú káposztát, majd összekeverni az egészet.
- Aztán meg kell fűszerezni ízlés szerint.
- Fel kell engedni kevés vízzel (vagy füstölt lével) és lefedve kb. másfél órán keresztül kis lángon főzzük, pároljuk.
- Néha meg kell kavargatni, esetleg utólag pótolni vizet alá, ha szükséges.
TIPP: A füstölt szalonna alá egy fej apróra vágott vöröshagyma is adható, attól még ízletesebb lesz.
Őrölt fűszerpaprikás zsíroskenyér, vagy sült húsok, fasírtok mellé kiváló választás. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Bajor káposzta (forrás: https://blogkocsma.blog.hu/2015/02/19/sult_csaszar_bajor_kaposztaval)
Vissza a kategória cikkeihez