Bajor savanyú káposzta

A bajor savanyú káposzta füstölt szalonnával megbolondított étel, mely igazán ízletes önmagában is, de köretként is megállja a helyét. A savanyú káposzta hatása nyersen és párolt állapotában is nagyon jótékony a szervezet számára. Számos káposztás recept van, melyeket érdemes a mindennapi étkezések közé beilleszteni. Ősszel – a szezonban – savanyú káposzta házilag is készíthető, de már a piacok polcain is megtalálhatók a hagyományos módon savanyított zöldségek, akárcsak a vecsési savanyú káposzta. Így akinek nincs ideje otthon elkészíteni, sem kell elkeseredjen.

Bajor párolt savanyú káposzta recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db babérlevél
  • borókabogyó – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény – ízlés szerint

Bajor káposzta elkészítése

  1. A savanyú káposztát hideg vízben kicsit be kell áztatni, majd kinyomkodni a víztől.
  2. A füstölt szalonnát kis kockákra kell vágni és egy nagyobb serpenyőben pici olajon (vagy a saját zsírján) megpirítani.
  3. Hozzá kell adagolni a kinyomkodott savanyú káposztát, majd összekeverni az egészet.
  4. Aztán meg kell fűszerezni ízlés szerint.
  5. Fel kell engedni kevés vízzel (vagy füstölt lével) és lefedve kb. másfél órán keresztül kis lángon főzzük, pároljuk.
  6. Néha meg kell kavargatni, esetleg utólag pótolni vizet alá, ha szükséges.

TIPP: A füstölt szalonna alá egy fej apróra vágott vöröshagyma is adható, attól még ízletesebb lesz.

Őrölt fűszerpaprikás zsíroskenyér, vagy sült húsok, fasírtok mellé kiváló választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Bajor káposzta (forrás: https://blogkocsma.blog.hu/2015/02/19/sult_csaszar_bajor_kaposztaval)

Vissza a kategória cikkeihez