Diétás savanyú káposzta receptek

A savanyú káposzta szénhidrát tartalma igazán alacsony, így a diétás savanyú káposzta receptek alapja már önmagában sem súlynövelő. A savanyú káposzta kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rost forrás is, így fogyasztása nagyon jótékonyan hat a szervezetre. Érdemes – főleg az őszi, téli időszakban – beilleszteni a mindennapi étkezések közé a fogyasztását. Hiszen rendkívül egészséges és nagyon sokféleképpen, változatosan elkészíthető.

Azonban nem mindegy, hogy a savanyú káposzta mellé milyen egyéb alapanyagok kerülnek. Ahhoz, hogy ne nehéz, kalóriadús ételeket készítsünk néhány étel diétásabb változata is kipróbálható.

Diétás savanyú káposzta receptek

  • Diétás töltött káposzta
    A szokásos töltött káposztát érdemes gyomorkímélőbben elkészíteni. Az eleje – amikor vöröshagymát üvegesre párolunk kevés olajon, erre pirospaprikát, fűszereket szórunk, majd a savanyú káposztát, és vizet vagy húslevest teszünk, – nyugodtan maradhat.

    A töltelékhez azonban érdemes darált csirke- vagy pulykacombot használni a disznóhús helyett. Ez ugyanis kevésbé kalóriadús és ráadásul könnyebben is emészthető. A tejföl legyen alacsony zsírtartalmút érdemes használni vagy egyszerűen sóval ízesített natúr joghurtot. A rizs mennyiségét is lehet csökkenteni a töltelékhez és apróra vágott káposztával dúsítani. Továbbá a rántás teljes egészében elhagyható.
  • Diétás rakott káposzta
    A rakott káposzta is készülhet szárnyasokból, disznóhús helyett és a rizst is el lehet hagyni belőle. Ebben az esetben a savanyú káposztára kerül a darált hús, majd egy kis sóval kikevert natúr joghurt és újra a káposzta, darált hús. Káposztával fejezzük be a rétegezést, aminek a tetejét natúr joghurttal vonjuk be és így sütjük meg.
  • Savanyú káposztás saláták
    A nyers savanyú káposzta tartalmazza a legtöbb vitamint, ezért érdemes önmagában is csipegetni, de salátát is készíteni belőle. Rendkívül alacsony kalória tartalmú, így fogyókúrás étrendbe is kiválóan beilleszthető. Számos módon ízesíthető, variálható kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Lilahagymával, almával, dióval és mézzel is ízesíthető, de vannak a majonézes-tejfölös változatok is, amik viszont diétázás esetén kerülendők. Készíthető a saláta is gazdagon, akár egy ebéd, vagy vacsora kiváltására is.

    Ebben az esetben kerülhet még bele újhagyma, füstölt tarja (de kímélőbb egyszerű füstölés nélküli sonkával), de akár sárgarépa vagy paprika is. Fűszerezzük ízlés szerint. Ezekben az a jó, hogy úgy ízesítjük és gazdagítjuk, ahogyan csak szeretnénk. 
  • Savanyú káposztás levesek
    A levesek is készíthetők diétásan, ha a füstölt húsokat kihagyjuk, vagy kímélőbbekkel helyettesítjük őket. Valamint ezekben az esetekben érdemes a krumplit is kihagyni belőlük. A korhely leves savanyú káposztával igazán kímélő, ráadásul másnaposság ellen is jó. Ha meghagyjuk benne a füstölt csülköt, akkor egytálételként fogyasztható.

Érdemes a káposztás receptek diétás változataival is kísérletezni, mert attól az ízvilág megmarad, csak kevésbé lesz megterhelő a gyomor számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez