Tartalomjegyzék
Dinsztelt káposzta savanyú káposztából mézzel is készülhet. Ettől egy nagyon érdekes egyszerre édes és mégis savanykás ízvilágú, nagyon finom ételt kapunk. A dinszelt, vagy párolt káposzta bár az összetevők ugyanazok, mégis számtalan ízvilággal készíthető, akárcsak a kovászos uborka. A savanyú káposzta nagyon egészséges, mivel gazdag a vitamin – és az ásványi anyag tartalma, mely, ha megfelelően van főzve/párolva számos tartalmát megőrzi ennek.
A savanyú káposzta házilag – a hagyományos eljárással készítve – sokkal jótékonyabb hatású, mint a gyorsérleléssel készült káposzták, melyek a boltok polcain találhatóak. Ha nincs lehetőségünk magunknak készíteni, próbáljunk minél jobb minőségűre törekedni, mint például a vecsési savanyú káposzta.
Dinsztelt káposzta savanyú káposztából mézzel – recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 80 dkg savanyú káposzta
- 3 ek napraforgó olaj
- 3 evőkanál méz
- 2-3 db babérlevél
- őrölt köménymag – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kb. 1,5 – 2 dl víz
Pirított savanyú káposzta mézzel – elkészítése
- A savanyú káposztát kevés hideg vízben kicsit ki kell áztatni.
- Addig a hagymát meg tudjuk pucolni és apróra kockákra vágni.
- A káposztát ki kell nyomkodni a víztől.
- A hagymát kevés olajon egy nagyobb edényben feltesszük pirítani, majd hozzáadjuk a mézet és azzal tovább karamellizáljuk, pirítjuk.
- Az alaposan kinyomkodott savanyú káposztát hozzáadjuk a mézes hagymához és elkeverjük.
- Fűszerezzük ízlés szerint a köménymaggal, borssal, babérlevéllel, esetleg sóval is.
- Ezután alaposan összekeverjük és lefedve pároljuk.
- Időnként megkeverve 20-30 percig főzzük, pároljuk.
- Ha szükséges kis vizet érdemes esetleg alá önteni, hogy le ne égjen a káposzta.
Tovább lehet fűszerezni, ízesíteni a savanyú káposztát akár chili paprikával, de curryvel is, aki szereti. Tényleg minden csak egyéni ízesítés kérdése.
Olajos káposzta (savanyú káposztából):
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez