Dinsztelt káposzta savanyú káposztából mézzel

Dinsztelt káposzta savanyú káposztából mézzel is készülhet. Ettől egy nagyon érdekes egyszerre édes és mégis savanykás ízvilágú, nagyon finom ételt kapunk. A dinszelt, vagy párolt káposzta bár az összetevők ugyanazok, mégis számtalan ízvilággal készíthető, akárcsak a kovászos uborka. A savanyú káposzta nagyon egészséges, mivel gazdag a vitamin – és az ásványi anyag tartalma, mely, ha megfelelően van főzve/párolva számos tartalmát megőrzi ennek. 

A savanyú káposzta házilag – a hagyományos eljárással készítve – sokkal jótékonyabb hatású, mint a gyorsérleléssel készült káposzták, melyek a boltok polcain találhatóak. Ha nincs lehetőségünk magunknak készíteni, próbáljunk minél jobb minőségűre törekedni, mint például a vecsési savanyú káposzta.

Dinsztelt káposzta savanyú káposztából mézzel – recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 3 evőkanál méz
  • 2-3 db babérlevél
  • őrölt köménymag – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • kb. 1,5 – 2 dl víz

Pirított savanyú káposzta mézzel – elkészítése

  1. A savanyú káposztát kevés hideg vízben kicsit ki kell áztatni.
  2. Addig a hagymát meg tudjuk pucolni és apróra kockákra vágni.
  3. A káposztát ki kell nyomkodni a víztől.
  4. A hagymát kevés olajon egy nagyobb edényben feltesszük pirítani, majd hozzáadjuk a mézet és azzal tovább karamellizáljuk, pirítjuk.
  5. Az alaposan kinyomkodott savanyú káposztát hozzáadjuk a mézes hagymához és elkeverjük.
  6. Fűszerezzük ízlés szerint a köménymaggal, borssal, babérlevéllel, esetleg sóval is.
  7. Ezután alaposan összekeverjük és lefedve pároljuk.
  8. Időnként megkeverve 20-30 percig főzzük, pároljuk.
  9. Ha szükséges kis vizet érdemes esetleg alá önteni, hogy le ne égjen a káposzta.

Tovább lehet fűszerezni, ízesíteni a savanyú káposztát akár chili paprikával, de curryvel is, aki szereti. Tényleg minden csak egyéni ízesítés kérdése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez