Fermentált káposzta

Mi is az a fermentált káposzta? Vagy egyáltalán a fermentálás? A kovászos uborka esetén szoktunk még fermentálásról beszélni, az ugyanis az erjedés folyamata, mely során tejsav szabadul fel. Ez igaz a savanyú káposzta eljárása esetén is. Ráadásul rendkívül jótékonyan hat a bélflórára és a gyomor működésére is a fermentált zöldségek fogyasztása.

Fermentált káposzta és egyéb zöldségek

A fermentált zöldségek természetes és adalékanyag-mentes módon erjesztett savanyúságok, amelyek rendkívüli ízvilágúak, de nemcsak ezért szeretjük őket, hanem gazdag probiotikum tartalmuknak köszönhetően segítenek rendben tartani a bélflóra, az egészséges gyomor működését is. Ráadásul remek vitamin- és rost forrás is. Fermentálni otthon is lehet, az eljárás nem teljesen ugyanaz, mint a savanyú káposzta készítésénél.

Fermentált zöldségek hatása

 1. Probioikumok forrása: A fermentált zöldségek kiváló probiotikumforrások. Ezek a jótékony mikroorganizmusok segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában és az emésztőrendszeri problémák enyhítésében.
 2. Mikrotápanyagok: A fermentált zöldségek gazdagok lehetnek olyan fontos tápanyagokban, mint a C-vitamin, K-vitamin, és B-vitaminok. Ezek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez és az általános egészség megőrzéséhez.
 3. Gyulladáscsökkentés: Az aktív enzimek és antioxidánsok a fermentált zöldségekben gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhetnek, és segíthetnek az egészséges sejtek védelmében.
 4. Emésztés támogatása: A fermentált ételek segíthetnek az emésztés javításában, mivel enzimeket és probiotikumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a tápanyagok hatékony felszívódását.

Fontos megjegyezni, hogy a fermentált ételek erős, jellegzetes ízekkel rendelkeznek, amelyek nem mindenki számára kedvezőek. Azonban a rendszeres fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel járhat.

Fermentált káposzta házilag készítve

Hozzávalók:

 • 1 fej káposzta
 • 3 liter víz
 • 3 evőkanálnyi só
 • 1 nagy vagy 3 kicsi befőttesüveg jól záródó tetővel

Elkészítése:

 1. A káposzta külső leveleit le kell szedni, majd a káposztát megmosni és a torzsa részt ki kell vágni.
 2. Ezt követően először félbe, majd negyedekbe, végül egészen vékony csíkokra kell vágni. (Vagy gép segítségével legyalulni).
 3. Majd a vízben el kell keverni a sót. Akkor jó, ha teljesen feloldódik.
 4. Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üveg (vagy üvegekbe) bele kell rakni szorosan a káposztát lehetőleg úgy, hogy ne hagyjunk rést.
 5. Ezután le kell önteni a sóoldattal.
 6. A víz teljesen lepje el a káposztát.
 7. Ezután lezárható a kupakkal a befőttesüveg.
 8. Egyenletes 20-22 ° C körüli hőmérsékletű helyre kell tenni, amíg megindul az erjedése. Érdemes alá tányért, vagy tálcát is tenni, mert az erjedés során kifuthat.

Nagyjából 5 nap szükséges a kellő erjedés eléréséhez. De ez függ az egyéni ízléstől, tovább lehet még savanyítani. Lényeg, hogy ha elértük a megfelelő állapotot, akkor hűtőbe lehet rakni, bár még kis ideig ott is folytatódik a folyamat. Hűtőben hosszabb ideig eltartható. Aki szeretné tovább fűszerezheti babérlevéllel, borssal, köménymaggal is akár. De kerülhet közé chili paprika is.

Savanyúkáposzta készítése házilag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom