Hagymás savanyú káposztasaláta

A hagymás savanyú káposztasaláta egy nagyon finom egészséges saláta, mely önmagában, húsok mellé, de akár szendvicsekben is megállja a helyét. Mivel a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma nem magas és a szervezetre gyakorolt jótékony hatása kiemelkedő, még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető.

Savanyú káposzta általában egész évben elérhető a piacok standjain, de ha magunk készítenénk, akkor azt a káposzta szezonban szeptember végétől október elejétől érdemes beszerezni. Érdemes házilag készíteni, mert akkor tudjuk csak, hogy mik a tényleges összetevők. Ráadásul úgy ízesítjük, ahogy az nekünk megfelelő, akár csípősebben, akár édesebben.

Hagymás savanyú káposztasaláta recept

Hozzávalók:

  • fél kg savanyú káposzta
  • 2 fej lilahagyma
  • 3-4 evőkanál olaj (olíva, de bármilyen egyéb olaj megfelel)

Elkészítése:

  1. A savanyú káposztát kicsit hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk a víztől.
  2. Kisebb darabokra vagdossuk (de maradhat az eredeti káposzta hossz, csak könnyebb így fogyasztani).
  3. A lilahagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk.
  4. Összeforgatjuk a káposztával és az olajjal.
  5. Fűszerezzük igény szerint sóval, borssal, köménymaggal.

Nagyon ízletes saláta, mely köret helyett, mellett a sült-, grillezett-, rántott húsok, fasírtok és egyéb húsételek remek kiegészítője lehet. Mivel a savanyú káposzta vitamin tartalma rendkívül magas – főleg C-vitaminban gazdag – az őszi immunerősítés egyik alapköve lehet. Érdemes a mindennapi étkezések közé beiktatni az egyéb jótékony hatásai miatt is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez