KáposztaFeszt

A vecsési savanyú káposzta ünneplésére KáposztaFeszt elnevezéssel napjainkra már hagyománnyá vált rendezvénysorozat nőtte ki magát. A Budapesttől dél-kelet irányba néhány kilométerre fekvő településen nagy hagyománya van a káposzta savanyításnak. Mely eljárást az ide – és a környező falvakba – betelepített sváb családok hozták magukkal. A 18. században még a családok csak a saját maguk ellátására készítették.

Jelesebb ünnepek, események – karácsony, húsvét, esküvő – alkalmával nagyobb mennyiségben is. Majd a 19. századtól a budapesti piacokon is egyre gyakrabban megtalálható volt a vecsési savanyú káposzta. Azóta pedig olyan népszerű lett, hogy Vecsésről szinte mindenkinek a káposzta jut eszébe, ami pedig néhány éve már a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerült, így nyerve el a méltó helyét. 

KáposztaFeszt programok

A hagyományosan minden év szeptember végén megrendezésre kerülő fesztivál sorozaton számos érdekes és különleges programokkal, főzőversennyel és egyéb kulturális és gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket. A településen élő német nemzetiség máig meglévő hagyományai is bemutatásra kerülnek.

Ilyenek voltak az elmúlt években például a Sváb esküvő, a Rétesevés és az Aratóbál felelevenítése is. A hagyományos táncok pedig minden évben terítékre kerülnek. A Bálint Ágnes – a József Attila díjas író, szerkesztő és dramaturg – Emlékházában is különböző érdekes programokkal várják a látogatókat.

A Falusi Ó-Plébánia templom elől már az elmúlt években hagyománnyá vált a látványos felvonulás is, mely a vasárnap délelőtti Szentmise és terményáldás után kerül megrendezésre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vecs%C3%A9s

Címlap kép: Káposzta Fesztivál (forrás: http://www.vecsesikaposztafesztival.hu/hirek/iden-lesz-a-xx-vecsesi-kaposztafeszt)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom