Tartalomjegyzék
A káposztalé rendkívül egészséges, a káposztában rejlő jótékony hatásokat mégsem használjuk ki igazán. Pedig már az ősi egyiptomiak és görögök is fogyasztották. Hiszen a fejes káposzta az egyik legrégebben ismert és termesztett zöldségféle. A fejes és a savanyú káposzta is tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szükségesek az egészséges szervezet számára. A savanyú káposztának főleg a C-vitamin tartalma kiemelkedő, ezért az immunrendszer erősítésében kiemelkedő szerepe van.
Káposztalé készítése
Rendkívül egyszerűen elkészíthető és ajánlott lenne a mindennapi fogyasztása.
Hozzávalók:
- egy közepes méretű fejeskáposzta
- fél liter víz
Elkészítése:
- A káposztát a külső leveleitől meg kell fosztani, majd megmosni és először negyedekbe, majd apróbb darabokra vágni.
- Gyümölcscentrifuga segítségével, vagy ennek hiányában turmixba töltve a kevés vízzel össze kell pépesíteni, majd felengedni vízzel.
Fogyókúra esetén minden étkezés előtt érdemes egy pohárral fogyasztani belőle.
Káposztalé hatása
A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással. Ha valami nincs rendben a vastagbélben, akkor a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek.
A nyers káposzta leve kiváló antioxidáns és hatásos vércukorszint csökkentő, ezáltal segít megelőzni és kezelni a cukorbetegséget. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy különböző rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében is hatásos.
Gyógyhatásai elsősorban az emésztőrendszerre koncentrálódnak, de külsőleg is alkalmazható gyulladásokra és ízületi fájdalmakra. A káposzta rendszeres fogyasztása javítja a látást is.
A savanyú káposzta leve is rendkívül egészséges hiszen a savanyításnak köszönhetően mintegy probiotikumként működik. Érdemes a levét félre tenni a káposzta felhasználása során és megiszogatni. Semmi esetre se öntsük ki!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Savanyú káposzta leve (forrás: https://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg)
Vissza a kategória cikkeihez