Káposztalevél savanyítása

A káposztalevél savanyítása a gyalult káposzta savanyításával együtt szokott történni. A fejes káposzta a C-vitaminban leggazdagabb növények közé tartozik, melyet már az ókorban ismertek, termesztettek. A magyaros konyha egyébként is nagyon kedveli a 19-20. században szinte nem volt olyan háztartás, ahol ne savanyítottak volna káposztát.

Napjainkra azonban ez mintha feledésbe merült volna. Pedig a savanyú káposzta rendkívül egészséges, vitaminokban gazdag és számtalan ízletes étel alapanyaga is.  Házilag – a hagyományos módon savanyítva – pedig a gazdag vitamin készlete is megmarad. A boltban kapható zacskós káposzták nem hagyományos módszerekkel, hanem gyorsított eljárással készülnek, így ezeket érdemes elkerülni. Ha mindenképpen vásárolunk, akkor azt lehetőleg piacon tegyük és érdeklődjünk a savanyítás módjáról. A vecsési savanyú káposzta jó választás. 

Káposztalevél savanyítása

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyet sóval erjesztenek 2-3 hétig. A gyalult káposzta között szokás az egészben meghagyott fejeskáposztát savanyítani, így savanyított levelek is készülnek a szálas káposzta mellett. Az eljárás megegyezik a savanyú káposzta házilag készítésénél leírtakkal. Annyi különbséggel, hogy a legyalult káposzta közé kell helyezni annyi – torzsájától kivágott – egész káposztát, ahánynak a leveleit savanyítani szeretnénk. Ez aztán a későbbiek során felhasználható.

Savanyított káposztalevél és káposzta felhasználása:

Számos magyaros étel alapanyagát adja a savanyított káposzta és bár leginkább a disznótoros és egyéb nehéz finomságok jutnak róla az eszünkbe, de nagyon sok könnyed étel is készíthető belőle. Kevésbé ismert és népszerű, de nagyon sok leves alapja szintén savanyú káposzta – korhely leves, savanyú káposztás lencselevesde remek ízvilágú főzelék is készülhet belőle.

Rengeteg húsos étel alapja a töltött káposztától, a rakott káposztáig, de mivel a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúránál is segítség a fogyasztása. Nagyon népszerűek a savanyú káposztás saláták, melyek igen sokféleképpen készíthetők el és a fűszerezésüknek köszönhetően az ízviláguk is más és más. Mivel pedig nagyon egészséges ételről van szó, érdemes a fogyasztását a mindennapi étkezések közé beilleszteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Káposztafej (forrás: http://www.vecsesisavanyukaposzta.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom