Káposztaleves diéta

A káposztaleves diéta egy meglehetősen egyhangú diéta, melynek az eredményei is vitatottak. Ugyanis az egy hétig tartó diéta alatt gyakorlatilag lehetetlen tartós eredményeket elérni. Lehet, hogy 4-5 kg súlyvesztés lesz a hét végére az eredmény, de ennek nagy része víz, mint általában minden diéta első hetében. Emiatt minden alacsony szénhidrátos diéta első hetében tapasztalható először egy gyors súlyvesztés. Azonban a második hétre lelassul.

Ebből előrevetíthető, hogy amint abbahagyjuk a diétát, és elkezdünk szénhidrátot enni, a leadott kilók nagy része rögtön vissza is fog jönni. Ezen kívül nagyon egyhangú a diéta, hiszen a káposztalevesen a fő gerince, mellette nem sok mindent lehet fogyasztani.

A káposztaleves pedig 7 napon át ebédre és vacsorára meglehetősen unalmas, kitartás kell hozzá.

Káposztaleves diéta – hogyan és meddig?

A diéta maximum egy hétig tartható, nehogy hiánybetegségek lépjenek fel az egyoldalú táplálkozás során. Bár a savanyú káposzta hatása a szervezetre igazán jótékony, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  1. nap: káposztaleves, friss szezonális gyümölcsök (kivéve banán)
  2. nap: káposztaleves, esetleg 1 db főtt, vagy tepsiben (zsiradékok nélkül) sült burgonya. Ekkor a gyümölcs fogyasztását kerülni kell.
  3. nap: káposztaleves, friss szezonális gyümölcsök (kivéve banán)
  4. nap: káposztaleves, fölözött tej, banán (maximum 6 db)
  5. nap: káposztaleves, 300-500 g sovány marha, vagy borjúhús, 6 db kisebb, érett paradicsom
  6. nap: káposztaleves, 500 g bőr nélkül grillezett csirkemell, friss zöldség
  7. nap: káposztaleves, 200 g főtt barnarizs, friss zöldség és frissen facsart narancs dzsúz

Érdemes a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről (minimum 2 liter/nap) gondoskodni és a kávét, alkoholt mellőzni a kúra alatt. Üres kávé iható esetleg.

Káposztaleves recept

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 db nem csípős paprika
  • 2 db nagyobb érett paradicsom
  • 3 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db zellerszár
  • 1 db egész káposzta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés olaj

Káposztaleves elkészítése:

  1. A káposzta külső leveleit le kell venni, a torzsáját kivágni, megmosni, majd elnegyedelni és vékonyan leszeletelni, vagy legyalulni.
  2. A zöldségeket meg kell mosni, majd a paradicsomot és a paprikát apróra kell kockázni, a répát, petrezselymet, zeller szárát fel kell karikázni.
  3. A vöröshagymát meg kell pucolni, majd kisebb kockákra vágni.
  4. Egy nagyobb fazékban fel kell hevíteni egy kis olajat és megpirítani rajta a hagymát.
  5. Ezután rá kell tenni az összedarabolt, felkarikázott zöldségeket is és kevés vízzel felöntve lassú tűzön, fedő alatt puhára kell főzni.
  6. Amikor el kezd forrni lehet fűszerezni és a fokhagymát, petrezselyemzöldet is ekkor kell beletenni.
  7. Készre főzzük.

Tovább ízesíthetjük chili paprikával, bazsalikommal, frissen facsart citrom levével, de akár rozmaringgal, curryvel, babérlevéllel. Ha curryvel fűszerezzük, a fekete borsot ne felejtsük ki: erősítik egymás fertőtlenítő, immunerősítő és béltisztító hatását.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez