Káposztás bab

A káposztás bab egy egyszerűen elkészíthető, laktató egytál étel, mely különösen jól esik őszi, téli hideg napokon. Az elkészítése nem igényel nagy időráfordítást, de a végeredmény annál finomabb! Érdemes kipróbálni!

Káposztás bab recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Először a savanyú káposztát beáztatjuk hideg vízbe, ha túl savanyú (van, akinek nem lehet elég savanyú).
  2. A füstölt csülköt egy nagyobb edény hideg vízbe felrakjuk főzni. (Ezt érdemesebb már jóval korábban feltenni főni). Mielőtt készre főne belerakjuk a fokhagymákat is.
  3. A megpucolt hagymát apró kockákra vágjuk.
  4. Addig egy edényben felforrósítjuk a zsírt, beletesszük az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, kicsit sózzuk.
  5. Egy tetszőleges magasfalú edénybe (cserépedény, jénai tál) beletesszük a levétől kinyomkodott káposztát.
  6. Az időközben megfőtt, kihűlt csülköt tetszés szerinti darabokra kell vágni.
  7. A káposztára öntjük a pörkölt alaplevet és jól összekeverjük.
  8. Majd rárakjuk a darabolt csülköket is.
  9. Majd az előfőzött babot is rárakjuk és felöntjük egy kevés vízzel.
  10. 180 fokra állított (nem kell előmelegíteni) sütőbe tesszük és készre sütjük.
  11. Tejföllel kínáljuk.

Van, ahol paprikás lisztes rántással készítik.

Káposztás bableves recept

Káposztás bablevesnek is készülhet, mely tartalmas gazdag leves főleg, ha csülökkel készítjük.

Hozzávalók:

  • fél kg savanyú káposzta
  • 1 kisebb füstölt csülök
  • 25 dkg száraz bab
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt fűszerpaprika – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fél csokor kapor – elhagyható
  • 3 db babérlevél
  • ecet
  • cukor

Káposztás bableves elkészítése:

  1. A babot és a csülköt már érdemes előző este beáztatni.
  2. Másnap a savanyú káposztát beáztatjuk hideg vízbe, ha túl savanyú (van, akinek nem lehet elég savanyú).
  3. Aztán a csülköt feltesszük főni. Ha már kezd puhulni hozzá kell adni a babot, babérleveleket és ezzel együtt tovább főzzük. A sózással az egyébként is sós csülök miatt óvatosan kell bánni.
  4. Majd a hagymát meg kell pucolni és apró kockákra vágni.
  5. A zsíron üvegesre kell pirítani, aztán ezen kell a megmosott, kinyomkodott káposztát megpárolni.
  6. Ha a bab kezd puhulni, akkor a káposzta már hozzáönthető. füstölt csülköt egy nagyobb edény hideg vízbe felrakjuk főzni. (Ezt érdemesebb már jóval korábban feltenni főni). Mielőtt készre főne belerakjuk a fokhagymákat is.
  7. A megpucolt hagymát apró kockákra vágjuk.
  8. Az időközben megfőtt csülköt ki kell venni a levesből és tetszés szerinti darabokra kell vágni.
  9. Ezután a levest világos paprikás rántással be kell sűríteni, tejfölözni, majd még sóval, esetleg cukorral és/vagy ecettel is utána ízesítő.
  10. Ekkor még forralunk rajta egyet.
  11. Végül beletesszük a kockára vágott csülök darabokat esetleg megszórjuk kaporral (elhagyható) és forrón tálaljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Káposzta babbal (forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/7221935-kaposztas-bab-fustolt-csulokkel-cserepedenyben)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom