Tartalomjegyzék
A káposztás bab egy egyszerűen elkészíthető, laktató egytál étel, mely különösen jól esik őszi, téli hideg napokon. Az elkészítése nem igényel nagy időráfordítást, de a végeredmény annál finomabb! Érdemes kipróbálni!
Káposztás bab recept
Hozzávalók:
- fél kg savanyú káposzta
- 1 kisebb füstölt csülök
- fél kg fagyasztott, vagy előfőzött száraz bab
- 1 nagyobb ek zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt fűszerpaprika – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Elkészítése:
- Először a savanyú káposztát beáztatjuk hideg vízbe, ha túl savanyú (van, akinek nem lehet elég savanyú).
- A füstölt csülköt egy nagyobb edény hideg vízbe felrakjuk főzni. (Ezt érdemesebb már jóval korábban feltenni főni). Mielőtt készre főne belerakjuk a fokhagymákat is.
- A megpucolt hagymát apró kockákra vágjuk.
- Addig egy edényben felforrósítjuk a zsírt, beletesszük az apróra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, kicsit sózzuk.
- Egy tetszőleges magasfalú edénybe (cserépedény, jénai tál) beletesszük a levétől kinyomkodott káposztát.
- Az időközben megfőtt, kihűlt csülköt tetszés szerinti darabokra kell vágni.
- A káposztára öntjük a pörkölt alaplevet és jól összekeverjük.
- Majd rárakjuk a darabolt csülköket is.
- Majd az előfőzött babot is rárakjuk és felöntjük egy kevés vízzel.
- 180 fokra állított (nem kell előmelegíteni) sütőbe tesszük és készre sütjük.
- Tejföllel kínáljuk.
Van, ahol paprikás lisztes rántással készítik.
Káposztás bableves recept
Káposztás bablevesnek is készülhet, mely tartalmas gazdag leves főleg, ha csülökkel készítjük.
Hozzávalók:
- fél kg savanyú káposzta
- 1 kisebb füstölt csülök
- 25 dkg száraz bab
- 5 dkg zsír
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt fűszerpaprika – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- fél csokor kapor – elhagyható
- 3 db babérlevél
- ecet
- cukor
Káposztás bableves elkészítése:
- A babot és a csülköt már érdemes előző este beáztatni.
- Másnap a savanyú káposztát beáztatjuk hideg vízbe, ha túl savanyú (van, akinek nem lehet elég savanyú).
- Aztán a csülköt feltesszük főni. Ha már kezd puhulni hozzá kell adni a babot, babérleveleket és ezzel együtt tovább főzzük. A sózással az egyébként is sós csülök miatt óvatosan kell bánni.
- Majd a hagymát meg kell pucolni és apró kockákra vágni.
- A zsíron üvegesre kell pirítani, aztán ezen kell a megmosott, kinyomkodott káposztát megpárolni.
- Ha a bab kezd puhulni, akkor a káposzta már hozzáönthető. füstölt csülköt egy nagyobb edény hideg vízbe felrakjuk főzni. (Ezt érdemesebb már jóval korábban feltenni főni). Mielőtt készre főne belerakjuk a fokhagymákat is.
- A megpucolt hagymát apró kockákra vágjuk.
- Az időközben megfőtt csülköt ki kell venni a levesből és tetszés szerinti darabokra kell vágni.
- Ezután a levest világos paprikás rántással be kell sűríteni, tejfölözni, majd még sóval, esetleg cukorral és/vagy ecettel is utána ízesítő.
- Ekkor még forralunk rajta egyet.
- Végül beletesszük a kockára vágott csülök darabokat esetleg megszórjuk kaporral (elhagyható) és forrón tálaljuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Káposzta babbal (forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/7221935-kaposztas-bab-fustolt-csulokkel-cserepedenyben)
Vissza a kategória cikkeihez