Káposztasaláta télire

Az egyik legnépszerűbb savanyúsága káposztasaláta télire is elrakható. A káposzta nagyon egészséges zöldség és számos módon készíthető. Ha télire tesszük el, érdemesebb nagyobb adagot készíteni, mert a káposzta lereszelése veszi el főleg az időt, akkor már ne csak egy félnek álljunk neki.  A káposztasaláta számos módon ízesíthető, variálható, akárcsak a kovászos uborka. Érdemes megtapasztalni kinek milyen fűszerezéssel a legízletesebb. Készíthetjük édesebben, savanyúbban.

Fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetünkre, hiszen a káposzta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Érdemes bevenni mindennapi étkezéseink közé.

Káposztasaláta télire – recept

Hozzávalók:

  • 2 fej káposzta
  • 1,4 dl víz
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 1 dl ecet
  • 15 dkg cukor
  • 12-15 szem bors
  • 1 tk köménymag
  • 2 ek só
  • nátrium-benzoát (elhagyható)

A téli káposztasaláta elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a káposzták nagyobb leveleit távolítsuk el, mossuk meg, vágjuk négy részre és vágjuk vékony csíkokra vagy reszeljük le nagylyukú reszelőn.
  2. Adjuk hozzá a megpucolt, felszeletelt hagymát, keverjük el.
  3. Majd a fűszereket, sót, cukrot, ecetet is keverjük hozzá.
  4. Fedjük le egy fedővel vagy konyharuhával és hagyjuk 24 órán át állni, hogy összeérjenek az ízek.
  5. Majd szedjük a kifertőtlenített befőttesüvegekbe szorosan, engedjük fel a lével, amit eresztett és ha szükséges használjunk tartósítószert.
  6. Fedjük le jól záródó kupakokkal (érdemes fejre állítani az üveget, ha csepeg, akkor nem zár jól a kupak) és már tehetjük is a kamra polcaira.

TIPP:

  • Adhatunk hozzá paprikát is. Ebben az esetben 4-5 tetszés szerinti színű és erősségű paprikát karikázzunk a káposztához és azzal együtt hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.  
  • Csinos üvegekbe rakva készíthetjük ajándékba is.

A káposzta az egyik legfontosabb összetevője a káposztasalátáknak, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és rostban, emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőrhöz és az immunrendszer erősítéséhez. Érdemes az őszi-téli megfázásos időszakban minél többet fogyasztani belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez