Tartalomjegyzék
Az egyik legnépszerűbb savanyúsága káposztasaláta télire is elrakható. A káposzta nagyon egészséges zöldség és számos módon készíthető. Ha télire tesszük el, érdemesebb nagyobb adagot készíteni, mert a káposzta lereszelése veszi el főleg az időt, akkor már ne csak egy félnek álljunk neki. A káposztasaláta számos módon ízesíthető, variálható, akárcsak a kovászos uborka. Érdemes megtapasztalni kinek milyen fűszerezéssel a legízletesebb. Készíthetjük édesebben, savanyúbban.
Fogyasztásuk jótékonyan hat a szervezetünkre, hiszen a káposzta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban. Érdemes bevenni mindennapi étkezéseink közé.
Káposztasaláta télire – recept
Hozzávalók:
- 2 fej káposzta
- 1,4 dl víz
- 3-4 db vöröshagyma
- 1 dl ecet
- 15 dkg cukor
- 12-15 szem bors
- 1 tk köménymag
- 2 ek só
- nátrium-benzoát (elhagyható)
A téli káposztasaláta elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a káposzták nagyobb leveleit távolítsuk el, mossuk meg, vágjuk négy részre és vágjuk vékony csíkokra vagy reszeljük le nagylyukú reszelőn.
- Adjuk hozzá a megpucolt, felszeletelt hagymát, keverjük el.
- Majd a fűszereket, sót, cukrot, ecetet is keverjük hozzá.
- Fedjük le egy fedővel vagy konyharuhával és hagyjuk 24 órán át állni, hogy összeérjenek az ízek.
- Majd szedjük a kifertőtlenített befőttesüvegekbe szorosan, engedjük fel a lével, amit eresztett és ha szükséges használjunk tartósítószert.
- Fedjük le jól záródó kupakokkal (érdemes fejre állítani az üveget, ha csepeg, akkor nem zár jól a kupak) és már tehetjük is a kamra polcaira.
TIPP:
- Adhatunk hozzá paprikát is. Ebben az esetben 4-5 tetszés szerinti színű és erősségű paprikát karikázzunk a káposztához és azzal együtt hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
- Csinos üvegekbe rakva készíthetjük ajándékba is.
A káposzta az egyik legfontosabb összetevője a káposztasalátáknak, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és rostban, emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészséges bőrhöz és az immunrendszer erősítéséhez. Érdemes az őszi-téli megfázásos időszakban minél többet fogyasztani belőle.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez