Tartalomjegyzék
A káposztával töltött savanyú paprika készülhet fehér vagy lilakáposztából, de akár vegyesen rakva is. Nagyon finom savanyúság lesz belőle, melyért igen hálásak leszünk, ha előkerül a kamra polcairól a téli napokon. Az elkészítése sem túl bonyolult, bárki könnyedén nekiállhat.
Káposztával töltött savanyú paprika recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg fehér káposzta
- 1,5 l víz
- 1 kg húsos tv paprika
- 3 dl borecet
- 3 dkg só
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál mustármag
- 10 szem egész fekete bors
- 8 g nátrium benzoát
- 1 tk borkén
Káposztával töltött paprika télire
- A fejes káposztákat meg kell tisztítani a külső levelektől, majd le kell gyalulni.
- Enyhén be kell sózni és állni hagyni kb. 1 órát.
- Közben a vizet fel kell forralni a sóval, ecettel, cukorral, fűszerekkel, majd hagyni kell visszahűlni.
- Addig a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, leöblítjük.
- Kiszedjük a vízből és lecsöpögtetjük.
- A káposztát alaposan ki kell nyomkodni a levétől és jó szorosan bele kell tölteni a paprikákba.
- Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegekbe állítjuk a paprikákat nem túl szorosan egymás mellé.
- Felöntjük az időközben teljesen kihűlt fűszeres, ecetes lével, beletesszük a nátrium-benzonátot és a borként, majd ráöntjük a káposztával töltött paprikára.
- Celofánt teszünk a tetejére, majd Jól záródó kupakokkal lezárjuk.
- Száraz hűvös helyen tároljuk.
- Legalább 3 hónapot érdemes érlelni, mielőtt fogyasztanánk.
Alma paprikát is lehet tölteni és lila káposztával is lehet. Ráadásul aki csípősen szereti, csípős paprikát is rakhat a savanyú káposzta közé. Még ezt az egyszerű savanyúságot is lehet különbözőféleképpen ízesíteni, fűszerezni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Savanyúság befőzés (forrás: https://www.befottkompotsavanyusag.com/paprika-kaposztaval-toltve.html)
Vissza a kategória cikkeihez