Káposztával töltött savanyú paprika

A káposztával töltött savanyú paprika készülhet fehér vagy lilakáposztából, de akár vegyesen rakva is. Nagyon finom savanyúság lesz belőle, melyért igen hálásak leszünk, ha előkerül a kamra polcairól a téli napokon. Az elkészítése sem túl bonyolult, bárki könnyedén nekiállhat.

Káposztával töltött savanyú paprika recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg fehér káposzta
  • 1,5 l víz
  • 1 kg húsos tv paprika
  • 3 dl borecet
  • 3 dkg só
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál mustármag
  • 10 szem egész fekete bors
  • 8 g nátrium benzoát
  • 1 tk borkén

Káposztával töltött savanyú paprikák készítése

  1. A fejes káposztákat meg kell tisztítani a külső levelektől, majd le kell gyalulni.
  2. Enyhén be kell sózni és állni hagyni kb. 1 órát.
  3. Közben a vizet fel kell forralni a sóval, ecettel, cukorral, fűszerekkel, majd hagyni kell visszahűlni.
  4. Addig a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, leöblítjük.  
  5. Kiszedjük a vízből és lecsöpögtetjük.
  6. A káposztát alaposan ki kell nyomkodni a levétől és jó szorosan bele kell tölteni a paprikákba.
  7. Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegekbe állítjuk a paprikákat nem túl szorosan egymás mellé.
  8. Felöntjük az időközben teljesen kihűlt fűszeres, ecetes lével, beletesszük a nátrium-benzonátot és a borként, majd ráöntjük a káposztával töltött paprikára.
  9. Celofánt teszünk a tetejére, majd Jól záródó kupakokkal lezárjuk.
  10. Száraz hűvös helyen tároljuk.
  11. Legalább 3 hónapot érdemes érlelni, mielőtt fogyasztanánk.

Alma paprikát is lehet tölteni és lila káposztával is lehet. Ráadásul aki csípősen szereti, csípős paprikát is rakhat a savanyú káposzta közé. Még ezt az egyszerű savanyúságot is lehet különbözőféleképpen ízesíteni, fűszerezni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Savanyúság befőzés (forrás: https://www.befottkompotsavanyusag.com/paprika-kaposztaval-toltve.html)

Vissza a kategória cikkeihez