Tartalomjegyzék
A kapros savanyú káposzta nem olyan népszerű étel, pedig a káposzta és a kapor nagyon jól kiegészítik egymást. De vannak vidékek, ahol nagy hagyománya van, ilyen például a zalai régió is. A savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos érlelési módszerrel az igazi, ha lehetőségünk és türelmünk is van hozzá érdemes készíteni belőle egy jókora adagot.
Kapros savanyú káposztás recept
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kg füstölt sonka
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál sertészsír
- néhány evőkanál liszt
- 2-3 db babérlevél
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejföl
- majoránna – ízlés szerint
- őrölt fekete bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
Kapros savanyú káposzta elkészítése
- A sonkát már érdemes előző nap megfőzni.
- A káposztát hideg vízben be kell kicsit áztatni, majd kinyomkodni a víztől.
- A hagymát meg kell pucolni és apró kockákra vágni.
- A zsírt felforrósítjuk egy nagyobb fazékban, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
- Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát és összeforgatjuk a hagymás zsíron.
- Megszórjuk 2 evőkanál liszttel és kevés sonkalével felöntve puhára főzzük.
- Fűszerezzük a babérlevéllel, majorannával, borssal és tovább főzzük. A sóval vigyázni kell, mert a sonka is sós.
- Ha szükséges fel lehet még önteni a sonka levével.
- Közben a megfőtt sonkát nagyobb darabokra vágjuk.
- Majd a kaprot is felaprítjuk.
- A tejfölt 3 evőkanál liszttel és kevés vízzel simára keverjük.
- A kész rántást a káposztára öntjük és együtt főzzük még.
- Majd hozzá kell adni az össze kockázott sonkát és a felaprított kaprot is.
- Még az egészet egyszer össze kell forralni és készen is van.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez