Kapros savanyú káposzta

A kapros savanyú káposzta nem olyan népszerű étel, pedig a káposzta és a kapor nagyon jól kiegészítik egymást. De vannak vidékek, ahol nagy hagyománya van, ilyen például a zalai régió is.  A savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos érlelési módszerrel az igazi, ha lehetőségünk és türelmünk is van hozzá érdemes készíteni belőle egy jókora adagot.

Kapros savanyú káposztás recept

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg füstölt sonka
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál sertészsír
  • néhány evőkanál liszt
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • majoránna – ízlés szerint
  • őrölt fekete bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Kapros savanyú káposzta elkészítése

  1. A sonkát már érdemes előző nap megfőzni.
  2. A káposztát hideg vízben be kell kicsit áztatni, majd kinyomkodni a víztől.
  3. A hagymát meg kell pucolni és apró kockákra vágni.
  4. A zsírt felforrósítjuk egy nagyobb fazékban, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
  5. Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát és összeforgatjuk a hagymás zsíron.
  6. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel és kevés sonkalével felöntve puhára főzzük.
  7. Fűszerezzük a babérlevéllel, majorannával, borssal és tovább főzzük. A sóval vigyázni kell, mert a sonka is sós.
  8. Ha szükséges fel lehet még önteni a sonka levével.
  9. Közben a megfőtt sonkát nagyobb darabokra vágjuk.
  10. Majd a kaprot is felaprítjuk.
  11. A tejfölt 3 evőkanál liszttel és kevés vízzel simára keverjük.
  12. A kész rántást a káposztára öntjük és együtt főzzük még.
  13. Majd hozzá kell adni az össze kockázott sonkát és a felaprított kaprot is.
  14. Még az egészet egyszer össze kell forralni és készen is van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez