Karamellizált savanyú káposzta

A karamellizált savanyú káposzta kiadós körete lehet a sült-, grillezett húsoknak, fasírtoknak. Akár a krumpli, rizs köretet is felválthatja, helyettesítheti, ha már valami másra vágynánk. A savanyú káposzta házilag is készíthető hozzá, de a piacokon természetesen készen is kapható. Bár a hagyományos érleléssel készült sokkal egészségesebb. A savanyú káposzta hatása – mely a szerveztre igazán jótékony – is leginkább a hagyományos savanyítás mellett érvényesül. Ha nem tudunk készíteni, akkor érdemes a vecsési savanyú káposztát keresni.

Karamellizált savanyú káposztás recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 nagyobb ek kristálycukor
  • őrölt köménymag – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • kb. 0,5 – 1 dl víz

Karamellizált savanyú káposzta elkészítése

  1. A savanyú káposztát kicsit be kell áztatni hideg vízbe, majd alaposan kinyomkodni a víztől.
  2. A hagymát meg kell pucolni és apró kockákra kell vágni.
  3. Egy nagyobb fazékba kevés olajat kell hevíteni, amire rá kell dobni az apróra vágott vöröshagymát.
  4. Majd hozzá kell adni a nagyobb evőkanálnyi kristálycukrot és azzal tovább karamellizáljuk, pirítjuk. Vigyázzunk nehogy leégjen.
  5. Ezután az alaposan kinyomkodott savanyú káposztát hozzáadjuk a hagymás cukorhoz és alaposan elkeverjük.
  6. Ízlés szerint fűszerezzük az őrölt (lehet egész is) köménymaggal, borssal esetleg sóval is.
  7. Ezután alaposan összekeverjük és lefedve pároljuk.
  8. Időnként megkeverve 20-30 percig főzzük, pároljuk.
  9. Szükség szerint alá lehet önteni kevés vizet, hogy ne égjen le.

Tovább ízesíthető chili paprikával, babérlevéllel, de akár curryvel is. Kinek-kinek egyéni ízvilága szerint.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Karamellizált káposzta (forrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/laktato-ebed-fustolt-husos-sult-savanyu-kaposzta)

Vissza a kategória cikkeihez