Tartalomjegyzék
A lucskos savanyú káposzta recept hagyományosan Erdélyből származik. De rengeteg elkészítési módja ismert és ahány ház, annyi szokás alapján – akárcsak a kovászos uborka esetében – mindenki a saját ízlésének, ízvilágának legmegfelelőbbet készíti. Ez egy klasszikus lucskos káposzta recept, mely nagyon könnyen elkészíthető, laktató egytálétel.
Lucskos savanyú káposzta recept
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéshús
- 1 nagyobb fej káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 ek borsikafű
- 1 csokor kapor
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- ecet – ízlés szerint
Lucskos savanyú káposzta elkészítése
- Először a káposztát kell felvágni: félbe, majd megint félbe és vékony csíkokra.
- Aztán a húst kell alaposan megmosni és kockákra vágni, sózni és félre tenni.
- A savanyú káposztát hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
- Majd a hagymát kell megtisztítani és apró kockákra vágni.
- Egy nagyobb magasabb falú edénybe az olajon a meg kell pirítani a hagymát és rátenni a húskockákat, amivel együtt kell még pirítani kicsit.
- Ha szükséges kicsi vizet aláöntve félig meg kell főzni.
- Majd mikor már félig megfőtt az aprított káposztát is hozzá kell adni.
- Fűszerezzük a piros paprikával és keverjük össze az egészet.
- Azután öntsük fel annyi vízzel, hogy az egészet éppen ellepje és így főzzük tovább.
- Adjuk hozzá a kaprot, borsikafüvet és közepes lángon főzzük puhára.
- Addig készítsük el a csomómentes rántást a lisztből, pirospaprikából.
- Majd adjuk a káposztához és még főzzük vele néhány percig.
- Ecettel tovább savanyítható, de ez el is hagyható.
Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Buday, Otthon – Lucskos káposzta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Lucskos káposzta (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu/sipiek/recept/erde-lyi-lucskos-ka-poszta-1)
Vissza a kategória cikkeihez