Tartalomjegyzék
A rakott krumpli savanyú káposztával a hagyományos rakott krumpli kicsit disznótoros irányba történő elmozdulása, főleg, ha finom füstölt kolbásszal készül. Rakott káposztás krumpli ugyan egyszerűen mindenféle húsok, kolbászok nélkül is készülhet, akár még egy kis sárgarépával is megspékelve. Kinek-kinek egyéni ízlése, ízvilága alapján. Ez egy kolbászos recept.
Rakott krumpli savanyú káposztával kolbásszal
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 60 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg füstölt kolbász
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4,5 dl tejföl
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 ek sertészsír
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Rakott krumpli savanyú elkészítése káposztával
- A krumplit héjában feltesszük egy kevés sóval főni.
- Addig a savanyú káposztát hideg vízben kicsit beáztatjuk. Majd a víztől kinyomkodjuk.
- A füstölt kolbászt felkarikázzuk.
- Előmelegítjük a sütőt 175-180 fokra.
- A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és a kanál olajon egy serpenyőben megpirítjuk.
- A pirított hagymára rátesszük az előzőleg kinyomkodott savanyú káposztát.
- Ízesítjük sóval, borssal, esetleg kicsit megcukrozzuk és pár percig együtt pirítjuk.
- Majd a megfőtt krumplit megpucoljuk és felkarikázzuk.
- Egy tűzálló tálat kizsírozunk, az aljára halmozunk egy sor burgonya karikát, kicsit megsózzuk, rászórjuk egyenletesen a savanyú káposztát, majd a felkarikázott kolbászokat.
- Erre kenjük egyenletesen a tejföl felét.
- Majd ismét burgonya, savanyú káposzta, kolbász és burgonya.
- A krumplit megsózzuk és a maradék tejfölt rákenjük egyenletesen.
- Az egészet az előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük.
Készíthetjük szalonnával, füstölt tarjával, de szeletelt főtt tojás is kerülhet közé. Ez is az az egytálétel, ami számtalan variációban elkészíthető és ha még maradt savanyú káposzta, akkor az savanyúságként kínálható is mellé. Jó étvágyat!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Különleges rakott krumpli (forrás: https://kronikaonline.ro/eletmod/mindenfele_rakott_krumpli_kaposztaval_almaval_gombaval)
Vissza a kategória cikkeihez