Rakott savanyú káposzta

A rakott savanyú káposzta egy hagyományos, laktató étel, mely számos módon variálható, így aki nagyon szereti sem unja meg egyhamar. Érdemes kipróbálni többféle változatát is, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthető egytálétel.

Rakott savanyú káposzta darált hússal recept

Hozzávalók:

Rakott savanyú káposzta elkészítése

  1. Először puhára kell főzni a savanyú káposztát.
  2. Közben a hagymákat és a szalonnát is apró kockákra kell vágni.
  3. A kevés olajon megpirítjuk a rizst és másfél-kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntve megpároljuk.
  4. A felkockázott szalonnát meg kell kicsit pirítani és rátéve a hagymát még pár percig együtt is pirítani.
  5. Ezután hozzá lehet adni a darált húst, majd fűszerezni és az egészet készre kell párolni.
  6. Közben már elő lehet melegíteni a sütőt 160 fokra.
  7. A megfőtt savanyú káposztát le kell szűrni, majd egy magasfalú sütőedény (tepsi, tál) aljára kell teríteni a káposzta felét, erre az elkészült párolt rizst, utána a darált húst is elegyengetni a rizsen és a maradék káposztával az egészet be kell fedni.
  8. Tejföllel le kell kenni az egészet, majd 160 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre kell sütni.

Rakott savanyú káposzta kalória

Rendkívül finom, laktató étel, mely az őszi, téli hidegebb napokon különösen jól esik. Annak ellenére, hogy viszonylag magas a kalória tartalma, hiszen 10 dkg rakott káposzta 200 kalória, míg egy adag az több, mint 1000. A savanyú káposztát lehet készen is vásárolni, de az az igazi, amit otthon, házilag készítünk. Kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot, hiszen rendkívül egészséges, magas C-vitamin tartalommal bír. Ráadásul a savanyú káposzta hatása igazán jótékony a szervezetre, rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Rakott káposzta (forrás: http://www.alajuli.hu/2016/05/rakott-savanyu-kaposzta.html)

Vissza a kategória cikkeihez