Savanyú káposzta C vitamin tartalma

A savanyú káposzta C vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is nagyon népszerű étel. A savanyú káposzta főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin és tápanyagforrás.  A káposzta savanyítás időszaka hagyományosan az őszi időszakra tevődött, a káposztaszedés idejére. Szinte minden háztartásban savanyítottak káposztát olyan mennyiségben, mely a családnak a következő akár fél évre is elegendő volt. Mára ez a hagyomány, már szinte feledésbe merült, pedig a savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos erjesztéssel sokkal jobban megőrzi a hasznos tápanyagokat, mint a boltokban kapható gyors érleléssel készült.

Savanyú káposzta C vitamin tartalma

A savanyú káposzta egyik legérdekesebb tulajdonsága a gazdag C-vitamin tartalma. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és a szervezet egészségének fenntartásában.

A savanyú káposzta elkészítése során a friss káposzta hosszabb erjedési folyamaton megy keresztül, amely során a C-vitamin tartalma nő. A folyamat során a káposzta természetes módon fermentálódik, amely során a C-vitamin koncentrációja megnövekszik. Ezáltal a savanyú káposzta kiváló forrása lehet a C-vitaminnak.

A C-vitamin számos fontos szerepet játszik a szervezetünkben. Segít erősíteni az immunrendszert, növeli a vírusok és baktériumok elleni védekező képességet, és hozzájárul a sebgyógyuláshoz. Emellett antioxidáns tulajdonságai révén segít megvédeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen, és hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához.

Ezért a savanyú káposzta fogyasztása kiváló módja lehet annak, hogy természetes úton növeljük a C-vitamin bevitelünket.

Savanyú káposzta vitamin tartalma

Ezen kívül található még benne B1-, B6-, E-vitamin, K-vitamin, valamint K2-vitamin is. Magas a K2 vitamin tartalma is, ami csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is beállítja a megfelelő szintre, valamint a kalcium felszívódását is segíti.

Valamint az ásványi anyagok közül megtalálhatók benne az alábbiak is: niacin, karotin, foszfor, kalcium,káliummagnézium, nátrium, vas, mangán, folsav, réz.

Mivel a víztartalma is meglehetősen magas, hiszen 10 dkg-ban 92,5 g víz található, még a folyadékszükségletünket is kiegészítheti.

Ráadásul a szénhidrát és kalória tartalma is nagyon alacsony, így ideális kiegészítője lehet a fogyókúráknak is. Hiszen 10 dkg savanyú káposzta mindössze 19 kalória, glikémiás indexe is mindössze 10. Emiatt pedig cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.

Mit mutat meg a glikémiás index?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Ez fontos eszközként használható azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezetet a szükséges energiával.

A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposzta hatása főleg nyersen fogyasztva eredményes, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom