Savanyú káposzta hatása

A savanyú káposzta hatása rendkívül jótékony elsősorban az emésztésre, a bélflórára. A savanyú káposzta házilag hagyományos módon készítve az igazi, mivel a boltokban kaphatók legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készül. Mindennapi fogyasztása – főleg az őszi, téli időszakban – ajánlott igazán, mivel a vitamin- és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, főleg C-vitaminban igen gazdag.

Savanyú káposzta hatása

 • Emésztési problémák esetén
  A fermentált káposzta a savanyítás során probiotikus hatásúvá válik. Ez pedig nagyon jó hatással van az emésztésre, főleg a bélflóra egészségének megtartásában is segít. A savanyú káposzta legértékesebb összetevője a tejsav, amely a B-vitaminokkal segít a bél sérült nyálkahártyájának megújításában.

  A savanyú káposzta probiotikus tejsavbaktériumokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a kórokozó és erjesztő baktériumok szaporodását. A savanyú káposzta fogyasztása serkenti a bélműködést és a méreganyagok kiválasztását, segíti az anyagcserét is, és vízhajtó hatása révén lehetővé teszi a salakanyagok gyors kiürítését a szervezetből. 
 • Immunerősítésre
  A káposzta magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (10 dkg savanyú káposztában 20 mg C-vitamin található) a meghűléses, megfázásos betegségekre nagyon jótékony. Valamint az immunrendszer erősítésében is kiemelkedő. Érdemes az őszi téli időszakban a mindennapi étkezések közé beiktatni a fogyasztását.
 • Koleszterinszint csökkentésére
  A C-vitaminon kívül tartalmaz K vitamint is, mely segít a koleszterinszint csökkentésében és a megfelelő vérnyomás beállításában is, valamint segíti a kalcium felszívódását is.

A savanyú káposztának negatív hatásai is lehetnek

Ugyanis az emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, epebetegeknek, haspuffadásra hajlamosaknak ez a savanyított eledel problémákat is okozhat, éppen a sokat hangoztatott élelmirost- és illóolaj tartalma miatt. Az elfogyasztott káposztás étel utáni teltségérzetet és puffadást azonban nem feltétlenül ez okozza, hanem általában a hozzáadott zsiradék és füstölt húsok.

A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposzta főleg nyersen fogyasztás mellett eredményes, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom