Savanyú káposzta húsgombóccal

A savanyú káposzta húsgombóccal olyan, mint a töltött káposzta egy lecsupaszított változata. Emiatt egy kicsit gyorsabban és könnyebben el is készíthető és az íze is majdnem ugyanolyan finom, bár a nagy töltött káposzta rajongók ezzel biztosan nem értenek egyet. Főleg mivel a töltött káposzta receptek is számos variációban megtalálhatók és – akárcsak a kovászos uborka esetében – bár a hozzávalók ugyanazok a recept és az ízek nem. Hiszen ahány ház, annyi szokás! A savanyú káposztát általában ősszel, télen keressük inkább, bár a piacok standjain egész évben elérhető. Aki bevállalósabb, savanyú káposzta házilagos elkészítésével is próbálkozhat.

Egyszerű savanyú káposzta húsgombóccal recept

Hozzávalók:

Savanyú káposzta húsgombóccal elkészítése:

  1. Először a savanyú káposztát hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
  2. Majd a hagymát apró kockákra kell vágni a fokhagymát is megtisztítani, apróra vágni.
  3. Egy nagyobb magasabb falú edénybe az olajon a csíkokra vágott szalonnát kicsit meg kell pirítani, majd rátéve a hagymakockákat üvegesre párolni.
  4. A tűzről levéve bele kell szórni 1 evőkanál pirospaprikát, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd visszatesszük a tűzre.
  5. Ameddig fő a darált húst összekeverjük az előzőleg átmosott rizzsel, az apróra vágott fokhagymával. Fűszerezzük őrölt köménymaggal, piros paprikával, sóval, borssal és jó alaposan összekeverjük a tojásokkal.
  6. Vizes kézzel kisebb gombócokat kell gyúrni belőlük és a káposzta tetejére kell sorakoztatni őket. A gombócok fővés közben még nőni fognak.
  7. Ha szükséges kicsi vízzel még fel kell önteni az egészet majd 1 órán keresztül főzni.
  8. A fele főzés időnél fűszerezzük a káposztát még ízlés szerint borsikafűvel, majorannával is esetleg (elhagyható) és beletesszük a karikára vágott kolbászokat.
  9. Közben az olajon a lisztből világos rántást készítünk, 1 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük1 dl hideg vízzel. A fazékból kivesszük a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig még forraljuk.
  10. Tejföllel kínáljuk.

Sok helyen paradicsomos változatban is készítik. Érdemes azt is kipróbálni.

https://cookpad.com/hu/receptek/5304446-gombocos-kaposzta

Címlap kép: Húsgombócos savanyú káposzta (forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/1925470-kaposztas-husgomboc)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom