Tartalomjegyzék
A savanyú káposzta húsgombóccal olyan, mint a töltött káposzta egy lecsupaszított változata. Emiatt egy kicsit gyorsabban és könnyebben el is készíthető és az íze is majdnem ugyanolyan finom, bár a nagy töltött káposzta rajongók ezzel biztosan nem értenek egyet. Főleg mivel a töltött káposzta receptek is számos variációban megtalálhatók és – akárcsak a kovászos uborka esetében – bár a hozzávalók ugyanazok a recept és az ízek nem. Hiszen ahány ház, annyi szokás! A savanyú káposztát általában ősszel, télen keressük inkább, bár a piacok standjain egész évben elérhető. Aki bevállalósabb, savanyú káposzta házilagos elkészítésével is próbálkozhat.
Egyszerű savanyú káposzta húsgombóccal recept
Hozzávalók:
- 80 dkg vecsési savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 db tojás
- 1 dl étolaj + 2 evőkanálnyi
- 1,5 ek fűszerpaprika
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 csésze rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 2-3 babérlevél
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk bors
- 1 tk majoránna
- borsikafű
- só
- tejföl
Savanyú káposzta húsgombóccal elkészítése:
- Először a savanyú káposztát hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
- Majd a hagymát apró kockákra kell vágni a fokhagymát is megtisztítani, apróra vágni.
- Egy nagyobb magasabb falú edénybe az olajon a csíkokra vágott szalonnát kicsit meg kell pirítani, majd rátéve a hagymakockákat üvegesre párolni.
- A tűzről levéve bele kell szórni 1 evőkanál pirospaprikát, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd visszatesszük a tűzre.
- Ameddig fő a darált húst összekeverjük az előzőleg átmosott rizzsel, az apróra vágott fokhagymával. Fűszerezzük őrölt köménymaggal, piros paprikával, sóval, borssal és jó alaposan összekeverjük a tojásokkal.
- Vizes kézzel kisebb gombócokat kell gyúrni belőlük és a káposzta tetejére kell sorakoztatni őket. A gombócok fővés közben még nőni fognak.
- Ha szükséges kicsi vízzel még fel kell önteni az egészet majd 1 órán keresztül főzni.
- A fele főzés időnél fűszerezzük a káposztát még ízlés szerint borsikafűvel, majorannával is esetleg (elhagyható) és beletesszük a karikára vágott kolbászokat.
- Közben az olajon a lisztből világos rántást készítünk, 1 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük1 dl hideg vízzel. A fazékból kivesszük a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig még forraljuk.
- Tejföllel kínáljuk.
Sok helyen paradicsomos változatban is készítik. Érdemes azt is kipróbálni.
https://cookpad.com/hu/receptek/5304446-gombocos-kaposzta
Címlap kép: Húsgombócos savanyú káposzta (forrás: https://cookpad.com/hu/receptek/1925470-kaposztas-husgomboc)
Vissza a kategória cikkeihez