Savanyú káposzta kalória

A savanyú káposzta kalória tartalma az elkészítés módjától függően változhat. A savanyú káposzta egy hagyományos és ízletes étel, amelyet szerte a világon kedvelnek. Az elsődleges összetevője a káposzta, amelyet savanyítással tartósítanak és ízesítenek. A savanyú káposzta nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár, és megfelelő elkészítés mellett gazdag tápanyagforrás is lehet.

Savanyú káposzta elkészítése

A savanyú káposzta hagyományos módon házilag is készíthető, de nagyüzemekben is előállításra kerül. Javasolt házilag készíteni, ugyanis a folyamata nagyon egyszerű. Két alapvető összetevője van: káposzta és só. A káposztát vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük, majd alaposan besózzuk. A só segít kivonni a káposzta nedvességét, és elősegíti a fermentációs folyamatot. Ezután a káposztát egy légmentesen lezárható edénybe helyezzük, és hagyjuk, hogy az idő és az alacsony hőmérséklet hatására fermentálódjon. Ennek a folyamatnak a során jönnek létre azok a probiotikumok, amelyek olyan hasznosak az emésztésünk számára.

Savanyú káposzta előnyei

A savanyú káposzta hatása rendkívüli a szervezet számára. Számos egészségügyi előnnyel járhat:

  • Probioikumok forrása: A savanyú káposzta gazdag probiotikumokban, például tejsavbaktériumokban. Ezek a baktériumok segíthetnek az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében egyaránt.
  • C-vitamin tartalom: A káposzta kiváló C-vitamin-forrás, ami hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és az antioxidáns védelemhez.
  • Dietetikus élelmiszer: A savanyú káposzta alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, így ideális választás lehet a diétázók számára.
  • Rost tartalom: Magas rosttartalma segíthet az emésztés szabályozásában és a teltségérzet fenntartásában.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: A káposzta tartalmaz B-vitaminokat, K-vitamint, kálciumot, magnéziumot és más fontos tápanyagokat, melyek jótékonyan hatnak a szervezetünk számára.

Savanyú káposzta kalória tartalma

10 dkg savanyú káposzta az alábbi értékekkel bír:

  • 19 kcal
  • 0,9 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 4,2 g szénhidrát (ebből cukor: 0 g)
  • 2,5 g rostot tartalmaz.

Fontos! A savanyú káposzta kalóriaértéke azonban függ, az elfogyasztott mennyiségtől, valamint az esetlegesen hozzáadott összetevőktől (például olaj vagy cukor). Általában a savanyú káposzta alacsony kalóriatartalmú étel, így kis mennyiségben rendszerint nem jelent komoly kalóriaforrást. Egy típusos adag savanyú káposzta (kb. 100-150 gramm) általában kevesebb, mint 10-20 kalóriát tartalmaz.

Savanyú káposzta glikémiás indexe

A glikémiás indexe 10, mely szintén rendkívül alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem gyorsan felszívódó szénhidrát.

Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Például a burgonya esetében, nem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.

Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége is csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.

Érdekességek

  • A savanyú káposzta számos kulturális változatban létezik világszerte. Például a kimchi Koreában, a sauerkraut Németországban és az egyéb népeknél is megtalálható hasonló ételek.
  • Hagyományosan téli időszakban készült, hogy az embereknek legyen hozzáférhető zöldség a hideg hónapokban is.
  • Rendszeres fogyasztása a probiotikumok miatt segíthet a gyomorégés, a puffadás és más emésztési problémák enyhítésében.
  • Az elkészítés során a káposzta színe megváltozhat a lila vagy piros káposzta használatával, ami nemcsak ízletessé, hanem szemet gyönyörködtetővé is teheti az ételt.

Összességében a savanyú káposzta nemcsak finom és tápláló, hanem egészségügyi előnyökkel is jár. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az emésztés és az immunrendszer javulásához is. Ráadásul nemcsak a téli időszakban, egész évben fogyasztható!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez