Tartalomjegyzék
A savanyú káposzta romlása rendkívül bosszantó. Hiszen ez a nagyon egészséges, vitaminokban gazdag és számtalan ízletes étel alapanyagául szolgáló káposzta akkor a legfinomabb, ha magunk készítjük. Ugyan rengeteg változatban megtalálható a boltok és a piacok standjain, azonban a zacskós savanyított káposzták gyorsított érlelésű eljárással készülnek, nem a hagyományos módszerrel.
A savanyú káposzta házilag készítve egy hosszadalmas folyamat, de mindenképpen megéri a fáradságot! Egyrészt mert így tudjuk biztosan, hogy mi kerül bele, másrészt a vitaminok és ásványi anyagok is így maradnak meg benne a leginkább. Továbbá a magyaros konyha egyik fő alapanyaga – a paprika, paradicsom mellett – mivel rengeteg népszerű ételünk káposztából készül. Elég csak a toros-, lucskos káposztára gondolni, vagy a különböző káposzta levesekre-, salátákra, hogy a töltött káposztáról már ne is beszéljünk.
Savanyú káposzta romlása
A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyet sóval erjesztenek 2-3 hétig. A feldolgozás során érdemes néhány dologra odafigyelni annak érdekében, hogy megelőzzük a puhulását, romlását.
Már az elejétől nagyon fontos, hogy a hordót – vagy az edényt, amiben savanyítjuk a káposztát, a lehető legkevesebbet nyitogassuk és kézzel se nyúlkáljunk bele. Ugyanis minél kevesebbet nyitogatjuk, annál tovább tartható el. Érdemes a káposztát csipesszel, vagy más eszközzel kivenni, ha az érettségét szeretnénk megnézni.
Miért puhul mag a savanyú káposzta?
Ennek több oka is lehet:
- Nem téli káposztával készült.
- Túl sok só került bele (ha kevesebb nem forr ki, ha több, megpuhul).
- Sokáig volt meleg helyen.
Érdemes az elkészültnek ítélt káposztát olyan helyen tárolni, ahol folyamatosan 8 fok alatt van a hőmérséklet. Ha nincs ilyen helyiség, akkor az elkészült káposztát fagyasszuk le, ugyanis az erjedés nem áll le.
Ennek a következményei pedig:
- kiforr az edényből
- túlérik a káposzta és ehetetlenül savanyú lesz
- felpuhul a túlérés közben, és elveszíti ropogósságát
A fagyasztással nagyon sokáig eltartható a káposzta anélkül, hogy tönkre menne belőle bármi is, ami a szervezet számára hasznos. Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani és a felengedett adagot vagy rögtön felhasználni, vagy befőttesüvegbe átrakva a sima hűtőszekrényben tárolni.
Savanyú káposzta: vitaminbomba, ha hagyományosan készítik:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez