Savanyú káposzta romlása

A savanyú káposzta romlása rendkívül bosszantó. Hiszen ez a nagyon egészséges, vitaminokban gazdag és számtalan ízletes étel alapanyagául szolgáló káposzta akkor a legfinomabb, ha magunk készítjük. Ugyan rengeteg változatban megtalálható a boltok és a piacok standjain, azonban a zacskós savanyított káposzták gyorsított érlelésű eljárással készülnek, nem a hagyományos módszerrel.

A savanyú káposzta házilag készítve egy hosszadalmas folyamat, de mindenképpen megéri a fáradságot! Egyrészt mert így tudjuk biztosan, hogy mi kerül bele, másrészt a vitaminok és ásványi anyagok is így maradnak meg benne a leginkább. Továbbá a magyaros konyha egyik fő alapanyaga – a paprika, paradicsom mellett – mivel rengeteg népszerű ételünk káposztából készül. Elég csak a toros-, lucskos káposztára gondolni, vagy a különböző káposzta levesekre-, salátákra, hogy a töltött káposztáról már ne is beszéljünk.  

Savanyú káposzta romlása

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyet sóval erjesztenek 2-3 hétig. A feldolgozás során érdemes néhány dologra odafigyelni annak érdekében, hogy megelőzzük a puhulását, romlását.

Már az elejétől nagyon fontos, hogy a hordót – vagy az edényt, amiben savanyítjuk a káposztát, a lehető legkevesebbet nyitogassuk és kézzel se nyúlkáljunk bele. Ugyanis minél kevesebbet nyitogatjuk, annál tovább tartható el. Érdemes a káposztát csipesszel, vagy más eszközzel kivenni, ha az érettségét szeretnénk megnézni.

Miért puhul mag a savanyú káposzta?

Ennek több oka is lehet:

  1. Nem téli káposztával készült.
  2. Túl sok só került bele (ha kevesebb nem forr ki, ha több, megpuhul).
  3. Sokáig volt meleg helyen.

Érdemes az elkészültnek ítélt káposztát olyan helyen tárolni, ahol folyamatosan 8 fok alatt van a hőmérséklet. Ha nincs ilyen helyiség, akkor az elkészült káposztát fagyasszuk le, ugyanis az erjedés nem áll le.
Ennek a következményei pedig: 

  • kiforr az edényből
  • túlérik a káposzta és ehetetlenül savanyú lesz
  • felpuhul a túlérés közben, és elveszíti ropogósságát

A fagyasztással nagyon sokáig eltartható a káposzta anélkül, hogy tönkre menne belőle bármi is, ami a szervezet számára hasznos. Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani és a felengedett adagot vagy rögtön felhasználni, vagy befőttesüvegbe átrakva a sima hűtőszekrényben tárolni.

Savanyú káposzta: vitaminbomba, ha hagyományosan készítik:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom