Savanyú káposzta szénhidrát

A savanyú káposzta szénhidrát tartalma igazán alacsony, csakúgy, mint a kalória tartalma. Ami szinte vetekszik az uborka kalória értékével. A savanyú káposzta már emiatt is nagyon hatékony a fogyókúrák esetén, sőt létezik káposztaleves diéta is. De ezen túlmenően savanyú káposzta hatása igazán jótékony a szervezet számára, ami miatt megéri a mindennapi étkezések közé beiktatni a fogyasztását.

Ilyenek többek között:

  • immunerősítő hatása, melyet a magas C-vitamin tartalmának köszönhetünk
  • bél- és emésztő rendszer védelmének segítése
  • koleszterinszint szabályozó hatása
  • idegesség, nyugtalanság, depresszió ellen is hatásos a fogyasztása

Egy 10 dekagrammnyi savanyú káposzta kb. 19 kalóriát tartalmaz (ez körülbelül fel ugyanennyi mennyiségű sárgarépa kalóriájának). 

Savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma

10 dekagrammnyi savanyú káposzta az alábbi értékekkel bír:

  • 19 kcal
  • 0,9 g fehérje
  • 0,1 g zsír
  • 4,2 g szénhidrát (ebből cukor: 0 g)

A savanyú káposzta glikémiás indexe: 10, ami kifejezetten alacsony érték.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A savanyú káposzta főétkezések mellé, mint savanyúság is fogyasztható, de akár egy szelet zsíros kenyérrel, vagy jó minőségű szalonnával is kitűnő vitamindús étel. Ráadásul számos jótékony hatása van a szervezet számára, melyek közül kiemelkedő a magas C-vitamin tartalma.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom