Savanyú káposzta vitamin tartalma

A savanyú káposzta vitamin tartalma rendkívül magas, főleg C-vitaminban igen gazdag. A káposzta a savanyítás során – az erjesztés miatt – probiotikus hatásúvá válik. Ez pedig nagyon jó hatással van az emésztésre, a bélflóra egészségének megtartásában is segít.

Savanyú káposzta vitamin tartalma

  • A savanyú káposzta legnagyobb mennyiségben C-vitamint tartalmaz. Ugyanis 10 dkg savanyú káposztában 20 mg C-vitamin található, így rendkívül jó megfázás ellen, illetve immunerősítésre is.
  • Ezen kívül található még benne B1-, B6-, E-vitamin, K-vitamin, valamint K2-vitamin is. Magas a K2 vitamin tartalma is, ami csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is beállítja a megfelelő szintre, valamint a kalcium felszívódását is segíti.
  • Valamint az ásványi anyagok közül megtalálhatók benne az alábbiak is: niacin, karotin, foszfor, kalcium,kálium, magnézium, nátrium, vas, mangán, folsav, réz.
  • A víztartalma is meglehetősen magas, hiszen 10 dkg-ban 92,5 g víz található. Így még a folyadékszükségletünket is kiegészítheti.
  • Ráadásul a szénhidrát és kalória tartalma is nagyon alacsony, így ideális kiegészítője lehet a fogyókúráknak is. Hiszen 10 dkg savanyú káposzta mindössze 19 kalória, glikémiás indexe is mindössze 10. Emiatt pedig cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.

Mit mutat meg a glikémiás index?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Ez fontos eszközként használható azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezetet a szükséges energiával.

A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposzta hatása főleg nyersen fogyasztva eredményes, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle.

Savanyú káposzta recept | Így készül a savanyú káposzta házilag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom