Savanyú káposzta

A savanyú káposzta rendkívül egészséges, vitaminokban gazdag és számtalan ízletes étel készíthető belőle. Azonban nemcsak emiatt nagyon népszerű – főleg a magyar konyhákban a paprika, paradicsom mellett az egyik alap zöldségfélénk. Mely a levével együtt tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is rendkívül jótékonyan hat. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin és tápanyagforrás. Ráadásul otthon, házilag is könnyedén elkészíthető.

Miért vennénk gyanús konzerv káposztát, ha magunk is elkészthetjük? A boltban kapható zacskós savanyú káposzták sem az igaziak. Gyorsított eljárással savanyítják őket, amely nem tejsavas erjedéssel történik, hanem ecet vagy citromsav és édesítőszerek hozzáadásával. Utólag kezelik tartósítószerekkel a hosszú eltarthatóság érdekében. Ezek miatt az eljárások miatt a C-vitamin tartalma is sokkal gyorsabban csökken, mint a hagyományos módon, természetes fermentációval készült savanyú káposztáké. 

Hagyományos savanyú káposzta recept

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyet sóval erjesztenek 2-3 hétig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas mivel 10 dkg káposzta 20 mg C-vitamint tartalmaz. Ezt a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem.

Hozzávalók:

 • 25 kg vékonyra gyalult téli káposzta
 • 50 dkg só
 • 2 db nagyobb birsalma, vagy 2 db nyári alma
 • 1,5 evőkanál egész kömény
 • 1 evőkanál egész bors
 • 15 db egész babérlevél
 • 7-8 db csemege paprika
 • nagy kád vagy edény
 • dézsa vagy 30 literes hordó (vagy kisebb mennyiségnél lehet fedeles vödör is)

Savanyú káposzta készítése:

 1. A fejes káposztákat meg kell tisztítani a külső levelektől, majd le kell gyalulni. Ha káposztalevet is szeretnénk savanyítani akkor egy közepes fejet egészben kell hagyni, csak a torzsáját kell kivágni.
 2. A birs (vagy nyári almákat) is meg kell mosni, majd vékony szeletekre kell vágni.
 3. Egy nagy kádban alaposan össze kell keverni a gyalult káposztát a sóval, fűszerekkel, birs (vagy alma) szeletekkel.
 4. Az egészben hagyott káposztát a kivágott torzsa helyén alaposan besózzuk.
 5. Majd lehet a káposztát a dézsába (hordóba) rakni. 2-3kg után már érdemes ledöngölni, valami erre alkalmas eszközzel (régen lábbal taposták).
 6. Ezután lehet rá tenni a paprikát (ha csípősre szeretnénk a káposztát, akkor lehet chili paprikát rakni közé).
 7. Ha a fele mennyiségű káposzta már a hordóban van, akkor lehet belehelyezni az egész káposztafejet. A torzsa része legyen felfelé.
 8. Ezután mehet a többi káposzta rá 2-3 kg-ként döngölve.
 9. A  megtöltött edény tetejére terítsünk egy tiszta konyharuhát, amely az erjedéskor keletkezett szennyeződést felfogja.
 10. Majd érdemes még az egészet egy tisztára mosott kővel lenyomni és mehet rá a teteje. Hordó esetén a bilincset nem szabad rátenni. A konyharuhát kétnaponta ki kell mosni vagy cserélni és úgy visszatenni addig, amíg az erjedési folyamat tart.
 11. Meleg helyre kell állítani körülbelül 2 napig, hogy az erjedés beinduljon, utána már mehet a hideg kamrába, vagy pincébe.
 12. A tetején hab képződik, amit érdemes hetente leszedni. 2-3 hét alatt fogyasztható állapotba kerül.

Savanyú káposzta recept | Így készül a savanyú káposzta házilag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom