Savanyú káposztafőzelék

A főzeléket kedvelők számos zöldséges ötlettel állnak elő, de talán még ott sem mindenki számára ismert a savanyú káposztafőzelék. A paradicsomos káposzta ismertebb étel, de a káposztafőzelék semmi esetre sincs a népszerűségi listán. Pedig nagyon jóízű, számos variációban elkészíthető, különböző fűszerekkel az ízvilága is módosítható. Érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni! Ráadásul a káposzta főzéssel ugyan veszít a C-vitamin-tartalmából, de még így is marad benne. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne főzzük túl, úgy jó, ha ropog.

Egyszerű savanyú káposztafőzelék recept

Hozzávalók:

Savanyú káposztafőzelék elkészítése:

  1. A savanyú káposztát hideg vízben kicsit ki kell áztatni, majd kinyomkodni a víztől.
  2. Ha nagyon hosszú szálú, kicsit össze lehet vagdosni, könnyebb lesz fogyasztani.
  3. Azután annyi vízzel kell feltenni főni, amennyi éppen ellepi a káposztát.
  4. Majd ameddig a káposzta fő, elkészítjük a rántást.
  5. Megpucoljuk és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát (lehet reszelni is).
  6. A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük.
  7. Lehúzzuk a tűzről hozzáadjuk az őrölt piros paprikát, a kaprot és a többi fűszert ízlés szerint és felöntjük egy kis hideg vízzel.
  8. Hozzákeverjük a káposztához és az egészet jól felforraljuk.

Tejföllel ízesítve kínáljuk. Kapor helyett köménymagot is lehet használni és a vizet húsleves alaplével is lehet helyettesíteni, vagy füstölt hús levével, akkor teljesen más ízt kapunk.  Főzhetjük füstölt hússal vagy sonkával is. Akkor a húslével lehet felönteni a káposztát és a húst kínálhatjuk a főzelék mellé. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Káposztafőzelék (forrás: https://ketkes.com/savanyu-kaposztafozelek-a-videkies-izek-rajongoi-imadni-fogjak)

Vissza a kategória cikkeihez