Savanyú káposztás bableves

A savanyú káposztás bableves nagyon jó étel másnaposságra, Újév első napjára, vagy csak úgy, mert jólesik. Forrón tálalva, friss főzés után az igazi, főleg a hidegebb őszi-téli napokon. Készíthető nagyon gazdagon különböző kolbászok, húsok, szalonna kíséretében, vagy egyszerűbben, de bármelyik variációt érdemes kipróbálni. Ez egy tarjás füstölt kolbászos változat konzerv babbal.

Savanyú káposztás bableves tarjával

Hozzávalók:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg száraz füstölt kolbász
  • 30 dkg füstölt-főtt tarja
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
  • 1 kk só
  • 1 nagy csipet őrölt bors
  • 1 tk házi darált paprika
  • 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
  • 2 púpos ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 1 tk őrölt paprika
  • 1 tk fűszerkömény
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 liter víz

Bableves elkészítése savanyú káposztával:

  1. Először a savanyú káposztát kell kicsit hideg vízben áztatni. Majd kinyomkodni a víztől.
  2. Addig a répát és a hagymát meg lehet pucolni, összekockázni.
  3. Egy nagyobb fazékban kevés olajon, vagy sertészsíron üvegesre kell párolni a hagymát és rá kell rakni az előzőleg kinyomkodott savanyú káposztát.
  4. Felengedjük a 2,5 liter vízzel és lassú tűznél főzzük tovább.
  5. Közben a répát és a tarját és a kolbászt is felkarikázzuk, összekockázzuk.
  6. A kolbászt és a tarját is a leveshez adjuk.
  7. Majd fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménymaggal, esetleg ételízesítővel (elhagyható), házi darált paprikával.
  8. Ha már a káposzta majdnem megpuhult, akkor hozzá lehet adni a karikára vágott sárgarépát és az átmosott, lecsepegtetett konzerv babot.
  9. A lisztet kevés olajon meg kell pirítani, majd a tűzről levéve meg kell szórni pirospaprikával és alaposan össze kell keverni.
  10. Ehhez kell adni a tejfölt és csomómentesen elkeverni.
  11. A rántást a leves levével fel kell hígítani és úgy önteni vissza a fazékba.
  12. Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.
  13. Tálaláshoz is kínálhatunk tejfölt.

Készülhet előzőleg beáztatott tarka babból is, ez így egy gyorsított verzió.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Bableves káposztával (forrás: https://www.vilagszep.hu/isteni_bableves_savanyu_kaposztaval)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom