Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás bableves nagyon jó étel másnaposságra, Újév első napjára, vagy csak úgy, mert jólesik. Forrón tálalva, friss főzés után az igazi, főleg a hidegebb őszi-téli napokon. Készíthető nagyon gazdagon különböző kolbászok, húsok, szalonna kíséretében, vagy egyszerűbben, de bármelyik variációt érdemes kipróbálni. Ez egy tarjás füstölt kolbászos változat konzerv babbal.
Savanyú káposztás bableves tarjával
Hozzávalók:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg száraz füstölt kolbász
- 30 dkg füstölt-főtt tarja
- 3 szál sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk házi darált paprika
- 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
- 2 púpos ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt paprika
- 1 tk fűszerkömény
- 2 dl tejföl
- 2,5 liter víz
Bableves elkészítése savanyú káposztával:
- Először a savanyú káposztát kell kicsit hideg vízben áztatni. Majd kinyomkodni a víztől.
- Addig a répát és a hagymát meg lehet pucolni, összekockázni.
- Egy nagyobb fazékban kevés olajon, vagy sertészsíron üvegesre kell párolni a hagymát és rá kell rakni az előzőleg kinyomkodott savanyú káposztát.
- Felengedjük a 2,5 liter vízzel és lassú tűznél főzzük tovább.
- Közben a répát és a tarját és a kolbászt is felkarikázzuk, összekockázzuk.
- A kolbászt és a tarját is a leveshez adjuk.
- Majd fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménymaggal, esetleg ételízesítővel (elhagyható), házi darált paprikával.
- Ha már a káposzta majdnem megpuhult, akkor hozzá lehet adni a karikára vágott sárgarépát és az átmosott, lecsepegtetett konzerv babot.
- A lisztet kevés olajon meg kell pirítani, majd a tűzről levéve meg kell szórni pirospaprikával és alaposan össze kell keverni.
- Ehhez kell adni a tejfölt és csomómentesen elkeverni.
- A rántást a leves levével fel kell hígítani és úgy önteni vissza a fazékba.
- Még egyet rottyantunk rajta és már készen is van.
- Tálaláshoz is kínálhatunk tejfölt.
Készülhet előzőleg beáztatott tarka babból is, ez így egy gyorsított verzió.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Bableves káposztával (forrás: https://www.vilagszep.hu/isteni_bableves_savanyu_kaposztaval)
Vissza a kategória cikkeihez