Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás egytál ételek rendkívül népszerűek. Ezek számos módon variálhatóak, gazdagíthatók és egyszerűen, könnyedén elkészíthetőek. Ráadásul a savanyú káposzta rendkívül egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek megfelelő párolás mellett nagyrészt megőrizhetők. A savanyú káposzta házilag is elkészíthető nem csak a piacok standjain érjük el, ráadásul a hagyományos módszerrel érlelve sokkal egészségesebb is.
Savanyú káposztás egytál recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 6 szelet karaj
- 40 dkg savanyú káposzta
- 4-5 db kisebb füstölt kolbász
- 20 dkg füstölt tarja – darabolva
- 10 dkg szalonna – darabolva
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 4 dl víz
- 2 db babérlevél
- negyed teáskanál őrölt köménymag
- só – ízlés szerint
- 10 szem egész bors
- 2 teáskanál fűszerpaprika
Savanyú káposztás egytál étel elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a savanyú káposztát hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
- Majd a füstölt tarját és a szalonnát is kell felkockázni.
- A vörös- és fokhagymát meg kell pucolni. A vöröshagymát felezzük el és vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát nyomjuk össze fokhagymanyomón.
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
- Majd egy nagyobb lábosban forrósítsuk fel a zsírt, és pároljuk üvegesre benne a vöröshagymát.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Szórjuk meg a pirospaprikával és forgassuk hozzá a kinyomkodott káposztát is.
- Fűszerezzük az egész borssal, köménnyel, babérlevéllel.
- Majd borítsuk egy nagyobb tepsibe, oszlassuk el benne egyenletesen.
- Öntsük fel a vízzel, tegyük bele a hússzeleteket, a kolbászt, szalonnát, füstölt tarját is.
- Fedjük le, majd tegyük a sütőbe 2 óra hosszára.
- Ha elkészült, a húsokat szedjük ki.
- A tejfölt keverjük ki fél dl szafttal és keverjük a káposztához.
- A hússzeletekkel együtt tálaljuk.
Kínálhatjuk önmagában, de frissen sütött kenyérrel vagy bagettal az igazi! Jó étvágyat hozzá!
Így készül a tökéletes székelykáposzta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez