Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás ételek sütőben is készíthetők. A káposztás ételek nagyon népszerűek a magyar konyhán. A hagyományos töltött káposzta például szinte minden háztartásban az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan kelléke. A káposzta savanyítás időszaka hagyományosan az őszi időszakra tevődött, a káposztaszedés idejére. Szinte minden háztartásban savanyítottak káposztát olyan mennyiségben, mely a családnak a következő akár fél évre is elegendő volt. Mára ez a hagyomány, már szinte feledésbe merült. Pedig a savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos erjesztéssel sokkal jobban megőrzi a hasznos tápanyagokat, mint a boltokban kapható gyors érleléssel készült. Érdemes megpróbálkozni az otthoni készítésével, de ha nincs rá lehetőségünk, próbáljunk vecsési savanyú káposztát vásárolni, vagy jó minőségű, hagyományos érlelésűt a piacok standjain.
Savanyú káposztás ételek
A savanyú káposztás ételekről általában a nehéz, gyomrot megterhelő ételek jutnak először eszünkbe, mint a töltött káposzta, a toroskáposzta, vagy akár a lucskos káposzta is. Pedig a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. Amire azonban érdemes figyelni, hogy nem mindegy mivel társítjuk.
Levesek
A savanyú káposztás levesek akár önmagukban is fogyasztóan hatnak, de füstölt húsokkal, kolbásszal gazdagítva egytálételként is megállják a helyüket. A korhely leves savanyú káposztából készítve pedig akár másnaposság ellen is kiváló, ezért főleg szilveszter után kerül sokaknál az újévi ünnepi asztalra.
Saláták
A káposztasaláták rendkívül népszerűek nemcsak az őszi időszakban. Számos saláta készíthető savanyú káposztából is, akár nyersen, akár párolva. Lehet önmagában fogyasztani, köretként húsok mellé, de akár savanyúságként is főételekhez. Egy-egy könnyebb ebédet vagy vacsorát is kiválthatunk káposztás salátával, főleg, ha gazdagítjuk almával, dióval, sajtokkal, vagy bármilyen hússal.
Savanyú káposztás ételek sütőben sütve
Savanyú káposzta, amellett, hogy egy hagyományos és különleges ízű alapanyag, sokféle étel elkészítéséhez használható. Az egyik legérdekesebb módja annak, hogy kiélvezzük az ennek a savanyított zöldségnek az ízét és textúráját, az, ha sütőben készített ételek részeként alkalmazzuk. A sütőben készíthető savanyú káposzta alapú ételek izgalmas és ízletes újítást jelentenek a konyhában.
A sütőben sült ételek receptjei nyáron a nagy melegben kevésbé keresettek, azonban az őszi, téli hideg napokon szívesen kapcsoljuk be a sütőt. Nemcsak jólesik a melege, de rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthetők így az ételek.
Sütőben sült kolbász savanyú káposztával
Ez az étel egy igazi hideg időjárásban melegítő fogás, amely a savanyú káposzta kifinomult savasságát és a kolbász füstös ízét ötvözi.
Hozzávalók:
- 4-6 vastag szeletekre vágott kolbász
- 4 csésze savanyú káposzta
- 1 közepes hagyma, vékonyan szeletelve
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál cukor
- só és bors ízlés szerint
- 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
Elkészítés:
- Először melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg a hagymát, amíg aranybarnára sül.
- Adjunk hozzá köményt és cukrot, majd pirítsuk még pár percig.
- A savanyú káposztát alaposan öblítsük le hideg vízzel, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
- Egy tűzálló tálat kenjünk ki olajjal vagy vajjal majd rétegezzük bele a kolbászt és a savanyú káposztát.
- Öntsük rá a hagymás keveréket, majd fűszerezzük sóval, borssal és opcionálisan zúzott fokhagymával.
- Végül fedjük le a tálat alufóliával, majd süssük 45 percig.
- Az utolsó 10 percben vegyük le az alufóliát, hogy a teteje is szép pirosra süljön.
Sütőben sült csirke savanyú káposztával
Ez a fogás egy könnyű, egészséges és ízletes lehetőség, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon.
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 4 csésze savanyú káposzta
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Először melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
- A megpucolt, megmosott csirkecombokat helyezzük egy kiolajozott sütőtálba.
- Egy tálban keverjük össze az olajat, pirospaprikát, köményt, sót és borsot.
- Öntsük ezt a keveréket a csirkecombokra, majd jól dörzsöljük is be.
- Rakjuk a savanyú káposztát a csirkecombok köré a tálba.
- Végül fedjük le alufóliával és süssük 45-60 percig, vagy amíg a csirke átsül és a káposzta is megpuhul.
Káposztás harcsatekercs
Kevesebé ismert a káposzta halak mellett, pedig remek fogások készíthetők így is. A káposztás harcsatekercs például egy nagyon egyszerűen elkészíthető egészséges, könnyű étel érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 6-8 szelet harcsafilé
- 16 szelet bacon szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- fél kg savanyú káposzta
- fűszerek a halra – ízlés szerint
- fűszerek a káposztára – ízlés szerint
Elkészítése:
- A savanyú káposztát kevés hideg vízben kiöblítjük, majd kinyomkodjuk a víztől.
- A hagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk.
- Kevés olajon feltesszük egy nagyobb edénybe, majd üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát és fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel esetleg őrölt pirospaprikával is.
- Ha szükséges a káposzta levéből öntünk alá, hogy ne égjen le és megpároljuk.
- Majd lecsepegtetve az előzőleg átmosott befűszerezett halszeletekre rakjuk és feltekerjük.
- Bacon szalonnával áttekerjük.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
A sütőben készített savanyú káposzta ételekkel egyszerűen kihozhatjuk ennek a hagyományosnak tűnő alapanyagnak az igazi potenciálját. Az erőteljes ízek és a különleges textúra kombinációja különlegessé teszi ezeket az ételeket, amelyek ízekben és illatokban gazdag élményt nyújtanak. Bátran próbáljuk ki ezeket a recepteket, és fedezzük fel a sütőben készített savanyú káposzta varázslatát!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez