Savanyú káposztás ételek

A savanyú káposztás ételek nagyon népszerűek a magyar konyhán, a töltött káposzta például szinte minden háztartásban az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan kelléke. De a disznó vágások sem teltek el szinte sehol anélkül, hogy káposztás disznótoros ne készült volna. A káposzta savanyítás időszaka hagyományosan az őszi időszakra tevődött, a káposztaszedés idejére.

Szinte minden háztartásban savanyítottak káposztát olyan mennyiségben, mely a családnak a következő akár fél évre is elegendő volt. Mára ez a hagyomány, már szinte feledésbe merült, pedig a savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos erjesztéssel sokkal jobban megőrzi a hasznos tápanyagokat, mint a boltokban kapható gyors érleléssel készült. Érdemes megpróbálkozni az otthoni készítésével, de ha nincs rá lehetőségünk, próbáljunk vecsési savanyú káposztát vásárolni, vagy jó minőségű, hagyományos érlelésűt a piacok standjain.

Savanyú káposztás ételek

A savanyú káposztás ételekről általában a nehéz, gyomrot megterhelő ételek jutnak először eszünkbe, mint a töltött káposzta, a toroskáposzta, vagy akár a lucskos káposzta is. Pedig a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető a fogyasztása, csak nem mindegy mivel társítjuk.

  • Levesek
    A savanyú káposztás levesek akár önmagukban is fogyasztóan hatnak, de füstölt húsokkal, kolbásszal gazdagítva egytálételként is megállják a helyüket. A korhely leves savanyú káposztából készítve pedig akár másnaposság ellen is kiváló, ezért főleg szilveszter után kerül sokaknál az újévi ünnepi asztalra.
  • Saláták
    Számos saláta készíthető savanyú káposztából akár nyersen, akár párolva. Lehet önmagában fogyasztani, köretként húsok mellé, de akár savanyúságként is főételekhez. Egy-egy könnyebb ebédet vagy vacsorát is kiválthatunk káposztás salátával, főleg, ha gazdagítjuk almával, dióval, sajtokkal, vagy bármilyen hússal.

Savanyú káposztás ételek – Halakkal társítva

Kevesebé ismert a káposzta halak mellett, pedig remek fogások készíthetők így is. A káposztás harcsatekercs például egy nagyon egyszerűen elkészíthető egészséges, könnyű étel érdemes kipróbálni.

Káposztás harcsatekercs

Hozzávalók:

  • 6-8 szelet harcsafilé
  • 16 szelet bacon szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél kg savanyú káposzta
  • fűszerek a halra – ízlés szerint
  • fűszerek a káposztára – ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A savanyú káposztát kevés hideg vízben kiöblítjük, majd kinyomkodjuk a víztől.
  2. A hagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk.
  3. Kevés olajon feltesszük egy nagyobb edénybe, majd üvegesre pároljuk.
  4. Hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát és fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel esetleg őrölt pirospaprikával is.
  5. Ha szükséges a káposzta levéből öntünk alá, hogy ne égjen le és megpároljuk.
  6. Majd lecsepegtetve az előzőleg átmosott befűszerezett halszeletekre rakjuk és feltekerjük.
  7. Bacon szalonnával áttekerjük.
  8. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Karácsonykor – de bármikor az év során – is kínálható egyszerű, nagyon ízletes étel. Jó étvágyat!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez