Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás ételek nagyon népszerűek a magyar konyhán, a töltött káposzta például szinte minden háztartásban az ünnepi asztal egyik elmaradhatatlan kelléke. De a disznó vágások sem teltek el szinte sehol anélkül, hogy káposztás disznótoros ne készült volna. A káposzta savanyítás időszaka hagyományosan az őszi időszakra tevődött, a káposztaszedés idejére.
Szinte minden háztartásban savanyítottak káposztát olyan mennyiségben, mely a családnak a következő akár fél évre is elegendő volt. Mára ez a hagyomány, már szinte feledésbe merült, pedig a savanyú káposzta házilag készítve a hagyományos erjesztéssel sokkal jobban megőrzi a hasznos tápanyagokat, mint a boltokban kapható gyors érleléssel készült. Érdemes megpróbálkozni az otthoni készítésével, de ha nincs rá lehetőségünk, próbáljunk vecsési savanyú káposztát vásárolni, vagy jó minőségű, hagyományos érlelésűt a piacok standjain.
Savanyú káposztás ételek
A savanyú káposztás ételekről általában a nehéz, gyomrot megterhelő ételek jutnak először eszünkbe, mint a töltött káposzta, a toroskáposzta, vagy akár a lucskos káposzta is. Pedig a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma meglehetősen alacsony, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető a fogyasztása, csak nem mindegy mivel társítjuk.
- Levesek
A savanyú káposztás levesek akár önmagukban is fogyasztóan hatnak, de füstölt húsokkal, kolbásszal gazdagítva egytálételként is megállják a helyüket. A korhely leves savanyú káposztából készítve pedig akár másnaposság ellen is kiváló, ezért főleg szilveszter után kerül sokaknál az újévi ünnepi asztalra.
- Saláták
Számos saláta készíthető savanyú káposztából akár nyersen, akár párolva. Lehet önmagában fogyasztani, köretként húsok mellé, de akár savanyúságként is főételekhez. Egy-egy könnyebb ebédet vagy vacsorát is kiválthatunk káposztás salátával, főleg, ha gazdagítjuk almával, dióval, sajtokkal, vagy bármilyen hússal.
Savanyú káposztás ételek – Halakkal társítva
Kevesebé ismert a káposzta halak mellett, pedig remek fogások készíthetők így is. A káposztás harcsatekercs például egy nagyon egyszerűen elkészíthető egészséges, könnyű étel érdemes kipróbálni.
Káposztás harcsatekercs
Hozzávalók:
- 6-8 szelet harcsafilé
- 16 szelet bacon szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- fél kg savanyú káposzta
- fűszerek a halra – ízlés szerint
- fűszerek a káposztára – ízlés szerint
Elkészítése:
- A savanyú káposztát kevés hideg vízben kiöblítjük, majd kinyomkodjuk a víztől.
- A hagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk.
- Kevés olajon feltesszük egy nagyobb edénybe, majd üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát és fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel esetleg őrölt pirospaprikával is.
- Ha szükséges a káposzta levéből öntünk alá, hogy ne égjen le és megpároljuk.
- Majd lecsepegtetve az előzőleg átmosott befűszerezett halszeletekre rakjuk és feltekerjük.
- Bacon szalonnával áttekerjük.
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Karácsonykor – de bármikor az év során – is kínálható egyszerű, nagyon ízletes étel. Jó étvágyat!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez