Savanyú káposztás kölesfasírt

A savanyú káposztás kölesfaírt nem egy ismert étel a káposztás ételek között. De mindenképpen érdemes kipróbálni, mert rendkívül ízletes. Bár kétségkívül a káposztás egytál ételek a rendkívül népszerűek. Hiszen számos módon variálhatóak, gazdagíthatók és egyszerűen, könnyedén elkészíthetőek. Ez a fasírt recept is módosítható, gazdagítható kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Ráadásul a savanyú káposzta rendkívül egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek megfelelő párolás mellett nagyrészt megőrizhetők. A savanyú káposzta házilag is elkészíthető nem csak a piacok standjain érjük el, ráadásul a hagyományos módszerrel érlelve sokkal egészségesebb is.  (Elkészítési idő: 45 perc, energia: 278kcal/adag).

Savanyú káposztás kölesfasírt recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 30 dkg köles
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 5 evőkanál víz
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • negyed teáskanál őrölt köménymag
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

A mártogatóshoz:

A savanyú káposztás kölesfasírt elkészítése:

  1. Először a kölest 14-15 perc alatt főzzük puhára kétszeres mennyiségű sós vízben, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Közben a sárgarépát pucoljuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.
  3. A vöröshagymát és fokhagymát szintén pucoljuk meg. Az előbbit aprítsuk finomra, az utóbbit reszeljük le.
  4. A petrezselyemzöldet mossuk meg és vagdossuk finomra.
  5. A savanyú káposztát is vagdaljuk apróbbra, ha nagyon savanyú hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
  6. Majd egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és pároljuk üvegesre benne a vöröshagymát.
  7. Majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
  8. Szórjuk meg az őrölt köménnyel, kevergessük fél percig, majd forgassuk bele a reszelt répát is.
  9. Locsoljuk meg egy evőkanál étolajjal és pirítsuk tovább 3-4 percig.
  10. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a serpenyőt húzzuk le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni.
  11. Egy keverőtálba borítsuk bele a kihűlt kölest, a fűszeres répás hagymát és a fasírt többi hozzávalóját is adjuk hozzá.
  12. Alaposan keverjük el, dolgozzuk össze majd egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeálljon.
  13. Addig keverjük ki a mártogatóst hozzá. Tehetünk bele fokhagymát vagy chilit is, ha pikánsabban szeretnénk.
  14. Majd a lehűtött masszából vizes kézzel 6-7 centi átmérőjű, másfél centi magas pogácsákat formázzunk.
  15. Egy serpenyőben közepes lángon melegítsünk 3 evőkanál olajat, majd oldalanként 2-3 perc alatt süssük készre a pogácsákat.  

Kínálhatjuk önmagában snidlinges tejföllel, de remek körete lehet húsételeknek, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom