Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás kölesfaírt nem egy ismert étel a káposztás ételek között. De mindenképpen érdemes kipróbálni, mert rendkívül ízletes. Bár kétségkívül a káposztás egytál ételek a rendkívül népszerűek. Hiszen számos módon variálhatóak, gazdagíthatók és egyszerűen, könnyedén elkészíthetőek. Ez a fasírt recept is módosítható, gazdagítható kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Ráadásul a savanyú káposzta rendkívül egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek megfelelő párolás mellett nagyrészt megőrizhetők. A savanyú káposzta házilag is elkészíthető nem csak a piacok standjain érjük el, ráadásul a hagyományos módszerrel érlelve sokkal egészségesebb is. (Elkészítési idő: 45 perc, energia: 278kcal/adag).
Savanyú káposztás kölesfasírt recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg köles
- 15 dkg savanyú káposzta
- 5 evőkanál víz
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 evőkanál liszt
- 3 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom reszelt héja
- 1 csokor friss petrezselyem
- negyed teáskanál őrölt köménymag
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
- metélőhagyma
- tejföl
A savanyú káposztás kölesfasírt elkészítése:
- Először a kölest 14-15 perc alatt főzzük puhára kétszeres mennyiségű sós vízben, majd hagyjuk kihűlni.
- Közben a sárgarépát pucoljuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.
- A vöröshagymát és fokhagymát szintén pucoljuk meg. Az előbbit aprítsuk finomra, az utóbbit reszeljük le.
- A petrezselyemzöldet mossuk meg és vagdossuk finomra.
- A savanyú káposztát is vagdaljuk apróbbra, ha nagyon savanyú hideg vízbe kell kicsit áztatni, majd jól kinyomkodni a víztől.
- Majd egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és pároljuk üvegesre benne a vöröshagymát.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Szórjuk meg az őrölt köménnyel, kevergessük fél percig, majd forgassuk bele a reszelt répát is.
- Locsoljuk meg egy evőkanál étolajjal és pirítsuk tovább 3-4 percig.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a serpenyőt húzzuk le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Egy keverőtálba borítsuk bele a kihűlt kölest, a fűszeres répás hagymát és a fasírt többi hozzávalóját is adjuk hozzá.
- Alaposan keverjük el, dolgozzuk össze majd egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeálljon.
- Addig keverjük ki a mártogatóst hozzá. Tehetünk bele fokhagymát vagy chilit is, ha pikánsabban szeretnénk.
- Majd a lehűtött masszából vizes kézzel 6-7 centi átmérőjű, másfél centi magas pogácsákat formázzunk.
- Egy serpenyőben közepes lángon melegítsünk 3 evőkanál olajat, majd oldalanként 2-3 perc alatt süssük készre a pogácsákat.
Kínálhatjuk önmagában snidlinges tejföllel, de remek körete lehet húsételeknek, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez