Savanyú káposztás lángos

A lángos számos variációban ismert hagyományos étel, melyek között a savanyú káposztás lángos

egy igazi ritkaság. A nyaralások népszerű lángosa általában a sajtos-tejfölös, melyet fokhagymával is szeretnek sokan megbolondítani. A lángos sütödékben is egyre többféle lángos kínálattal találkozunk – baconos, gyrosos, kolbászos stb. – de a káposztás lángos még inkább az otthon elkészíthető formában van jelen. Nagyon ritka, ha valahol készen kapunk.

Savanyú káposztás lángos recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg burgonya
  • 1 kisebb fej káposzta
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • kevés cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • zsír, vagy olaj a kisütéshez

Savanyú káposztás lángosok elkészítése:

  1. Először a krumplit a héjában megfőzzük.
  2. Amíg fő a tejet kicsit fel meg kell langyosítani, és a felébe az élesztőt és a cukrot bele kell morzsolni, szórni. Meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen.
  3. A puhára főtt krumplikat meg kell pucolni és hagyni kicsit hűlni, majd áttörni.
  4. A lisztet egy nagyobb tálba kell szitálni, majd a közepébe kell önteni a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, egy evőkanál olajat, a maradék tejet és kevés sót.
  5. A tésztát alaposan össze kell dolgozni.
  6. Majd meleg helyen keleszteni, pihentetni kell egy órát.
  7. Addig a káposztát lereszeljük, majd megpároljuk és borsozzuk, igény szerint sózzuk is.
  8. A megkelt tészta felét, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd rászórjuk a langyosra kihűtött párolt káposztát.
  9. A maradék tésztát kinyújtjuk, majd a káposztás tésztára borítjuk.
  10. Nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk és olajos kézzel kis cipókat formázunk belőlük.
  11. Olajat forrósítunk a kisütéshez, addig a cipócskák még pihennek, kelnek.
  12. Ha az olaj felforrósodott a cipókat ellapolgatjuk és kerek formájúra kihúzgáljuk, majd az olajban először az egyik, majd a másik oldalukat is aranybarnára sütjük.

Forrón tálaljuk. Remek vacsora egy könnyű leves után, melyet fokhagymás tejföllel, vagy reszelt füstölt sajttal megszórva még tovább lehet ízesíteni. Jó étvágyat hozzá!

https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/langos/hagyomanyos-langos

Vissza a kategória cikkeihez