Tartalomjegyzék
A lángos számos variációban ismert hagyományos étel, melyek között a savanyú káposztás lángos egy igazi ritkaság. A nyaralások népszerű lángosa általában a sajtos-tejfölös, melyet fokhagymával is szeretnek sokan megbolondítani. A lángos sütödékben is egyre többféle lángos kínálattal találkozunk – baconos, gyrosos, kolbászos stb. – de a káposztás lángos még inkább az otthon elkészíthető formában van jelen. Nagyon ritka, ha valahol készen kapunk.
Savanyú káposztás lángos recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg burgonya
- 1 kisebb fej káposzta
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- kevés cukor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zsír, vagy olaj a kisütéshez
Savanyú káposztás lángosok elkészítése:
- Először a krumplit a héjában megfőzzük.
- Amíg fő a tejet kicsit fel meg kell langyosítani, és a felébe az élesztőt és a cukrot bele kell morzsolni, szórni. Meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen.
- A puhára főtt krumplikat meg kell pucolni és hagyni kicsit hűlni, majd áttörni.
- A lisztet egy nagyobb tálba kell szitálni, majd a közepébe kell önteni a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, egy evőkanál olajat, a maradék tejet és kevés sót.
- A tésztát alaposan össze kell dolgozni.
- Majd meleg helyen keleszteni, pihentetni kell egy órát.
- Addig a káposztát lereszeljük, majd megpároljuk és borsozzuk, igény szerint sózzuk is.
- A megkelt tészta felét, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, majd rászórjuk a langyosra kihűtött párolt káposztát.
- A maradék tésztát kinyújtjuk, majd a káposztás tésztára borítjuk.
- Nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk és olajos kézzel kis cipókat formázunk belőlük.
- Olajat forrósítunk a kisütéshez, addig a cipócskák még pihennek, kelnek.
- Ha az olaj felforrósodott a cipókat ellapolgatjuk és kerek formájúra kihúzgáljuk, majd az olajban először az egyik, majd a másik oldalukat is aranybarnára sütjük.
Forrón tálaljuk. Remek vacsora egy könnyű leves után, melyet fokhagymás tejföllel, vagy reszelt füstölt sajttal megszórva még tovább lehet ízesíteni. Jó étvágyat hozzá!
https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/langos/hagyomanyos-langos
Vissza a kategória cikkeihez