Tartalomjegyzék
A savanyú káposztás pogácsa egy nagyon ízletes, finom pogácsa, ha már unnánk a tepertős pogácsát, vagy csak maradt egy kis savanyú káposzta, érdemes kipróbálni ezt is. Egytál ételek, gazdag levesek mellé kitűnő második fogás, de önmagában is igazán laktató.
Savanyú káposztás pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg savanyú káposzta
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- 1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl
- 1 db egész tojás + 1 a tetejére
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 1-2 csipet só
- 1 tk őrölt fekete bors
- köménymag a tetejére – elhagyható
- reszelt sajt a tetejére – elhagyható
Az egyszerű káposztás pogácsa elkészítési lépései:
- Először a langyos tejbe tesszük a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd hagyjuk megkelni.
- Addig a káposztából kinyomkodjuk a levét, majd apróra vágjuk.
- A lisztet egy nagyobb tálba kell szitálni, borsozni, majd hozzáadni a vajat, a tojást, a káposztát és az időközben megkelt élesztőt.
- Sózni csak a káposzta sósságának függvényében kell.
- Össze kell gyúrni úgy, hogy apránként kell adagolni hozzá a joghurtot is.
- Alaposan össze kell keverni gyúrni úgy, hogy lágy tésztát kapjunk.
- Lisztezett nyújtódeszkán cipó alakúvá kell formázni, a nyújtófával kicsit megveregetni a tetejét és hagyni kell meleg helyen 20-25 percet letakarva kelni a tésztát.
- A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kell nyújtani, illetve kézzel lapolgatni, ha nagyon ragadna.
- Közben elő lehet melegíteni már a sütőt 180 fokra.
- Pogácsa szaggatóval, vagy egy üvegpohárral a kívánt méretűvé kell szaggatni a pogácsatésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kell a pogácsákat rakni, majd a felvert tojással meg kell kenni a tetejüket.
- Ízlés szerint köménymagot és/vagy reszelt sajtot is szórhatunk a pogácsák tetejére.
- Maximum 20-25 perc alatt készre sül, de ez függ a vastagságától.
https://femina.hu/recept/pogacsa_receptek/
Vissza a kategória cikkeihez