Savanyú káposztás rétes

A rétes hallatán általában az édes ízek jutnak eszünkbe, pedig nagyon finom pikáns, sós rétesek is vannak, ilyen például a savanyú káposztás rétes is. Ami pedig lehet uzsonnára vagy könnyed vacsorára, de a szilveszteri bulikon is megállja a helyét, érdemes kipróbálni. Számos összetevő adható hozzáhagyma, paprika, bacon – a fő összetevőkön kívül, így a variációk száma is növelhető. Ráadásul, ha kész rétestésztával dolgozunk, az egész elkészítési idő igazán lerövidül.

Egyszerű savanyú káposztás rétes recept

Hozzávalók:

  • 400 g friss élesztős leveles tészta
  • 600 g savanyú káposzta
  • 200 g bacon kockára vágva
  • 1 közepes vöröshagyma
  • olaj
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál egész köménymag
  • néhány evőkanál szezámmag (elhagyható)
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Savanyú káposztával töltött rétes elkészítése

  1. A sütőt elő kell melegíteni 180 fokra.
  2. A káposztát hideg vízben be kell áztatni kicsit, hogy a savanyúsága kiázzon.
  3. A bacont addig kis kockákra kell vágni (ha eleve kockázott, akkor ez a művelet megspórolható).
  4. A hagymát össze kell vágni apró kockákra és az olajon meg kell kicsit pirítani.
  5. Hozzá kell adni a kockázott bacont, és együtt pirítani még a hagymával kicsit.
  6. A levétől lecsepegtetett, kinyomkodott savanyú káposztát is hozzá kell adni a hagymás baconhoz, majd sózni, borsozni ízlés szerint.
  7. Össze kell őket keverni és addig főzni, párolni, amíg a káposzta megpuhul.
  8. A réteslapokat egy konyharuhán kell kibontani, így a tekerésnél könnyebb dolgunk lesz.
  9. Tejföllel meg kell kenni a lapokat.
  10. Az első réteslapot rátesszük a konyharuhára, megkenjük tejföllel, rátesszük a következő réteslapot, kenünk, végül a harmadik réteget is.
  11. Erre rátesszük az elkészített töltelék felét a lapok alsó harmadára. 
  12. Két oldalát behajtjuk, hogy ki ne folyjon, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
  13. Rátesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal és aranybarna színűre sütjük.
  14. Hagyjuk kicsit kihűlni a szeletelés és tálalás előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom