Savanyú káposztás sztrapacska

A savanyú káposztás sztrapacska egy rendkívül laktató – és nem diétás – egytálétel. Na de nem is azért szeretjük, mert diétás! Főleg őszi-téli hideg napokon esik jól, de bármikor elkészíthető.

Savanyú káposztás sztrapacska recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kg burgonya
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl étolaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 teáskanál só – vagy ízlés szerint

Káposztás sztrapacska elkészítése:

  1. A savanyú káposztát először kevés hideg vízbe be kell áztatni, majd jó alaposan kinyomkodni a víztől. Érdemes apróbb darabokra is vagdosni.
  2. A krumplit meg kell hámozni, megmosni, majd apró lyukú reszelőn lereszelni.
  3. A reszelt krumplihoz adjuk a sót, a felvert tojásokat és a lisztet. Alaposan elkeverjük.
  4. A szalonnát felkockázzuk, majd kisütjük a zsírját. A pörcöt félretesszük.
  5. A zsíron megfuttatjuk a felkockázott vöröshagymát, majd rátesszük a kinyomkodott káposztát is. Puhára pároljuk.
  6. Közben egy lábosban vizet forralunk.
  7. Amikor a víz felforrt, a sztrapacskát összekeverjük. Ha túl híg a massza még adható hozzá liszt. Sűrű nokedli tészta állagúnak kell lennie.
  8. Ha forr a víz a tésztát beleszaggatjuk és kifőzzük.
  9. A kifőtt tésztát szűrő alatt hideg vízben érdemes átöblíteni.
  10. Egy tálba szedjük és meglocsoljuk a szalonna zsírjával, majd hozzákeverjük a párolt káposztát is.
  11. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Melegen tálaljuk. Kínálhatjuk hozzá a kisült pörcöt, de akár tejfölt is. Jó étvágyat!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Káposztás sztrapacska (forrás: https://www.izorzok.hu/savanyu-kaposztas-sztrapacska)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom