Savanyú káposztás tócsni

A tócsnik nagyon népszerű lepény ételek, ilyen a savanyú káposztás tócsni is. Nagyon finomak fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen túrós, paradicsomos egyéb zöldséges mártogatóssal és friss zöldségekkel kínálva. A savanyú káposztából számtalan egészséges étel készíthető, és a szokásos ételeket is meg lehet bolondítani egy kis változatos fűszerezéssel, érdemes próbálkozni. Ilyen a káposztás tócsni is.

Savanyú káposztás tócsni krumplival – recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 3-4 evőkanál liszt (lehet fehér, teljes kiőrlésű vagy kevert is)
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma (ha csak vöröshagyma van otthon az is jó)
  • olaj a kisütéshez
  • só – ízlés szerint
  • őrölt fekete bors – ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény – ízlés szerint

Savanyú káposztás tócsnik elkészítése

  1. Először megmossuk a krumplikat és enyhén sós vízben a héjukban megfőzzük.
  2. Addig a savanyú káposztát hideg vízbe áztatjuk rövid időre, majd kinyomkodjuk a víztől.
  3. A megfőtt krumplikat meghámozzuk és áttörjük krumplinyomón.
  4. A kinyomkodott savanyú káposzta szálakat rövidebbekre vagdossuk.
  5. A hagymákat megpucoljuk, apró darabokra vágjuk.
  6. Serpenyőben felhevítünk kevés olajat, amin az apróra vágott hagymákat megfuttatjuk kicsit, majd hozzáadjuk a káposztát.
  7. Sózzuk, borsozzuk, esetleg cukorral ízesítjük – igény szerint.
  8. Felöntjük egy kevés vízzel, vagy ha van zöldséglével és puhára pároljuk (akkor jó, ha már nincs lé a káposzta alatt).
  9. Majd a káposztát össze kell keverni egy nagyobb edényben az áttört burgonyával.
  10. Aztán hozzá kell adni a tojásokat, a lisztet és alaposan összekeverni, hogy egy sűrű masszát kapjunk.
  11. Ha túl híg, hozzá lehet még keverni hozzá néhány kanál zsemlemorzsát.
  12. A masszából tetszés szerinti lepényeket kell formázni.
  13. Majd serpenyőben felforrósított olajban mindkét oldalukat aranybarnára kell sütni.

Fokhagymás tejföllel, túrós- vagy bármilyen mártogatóssal még forrón tálaljuk. Ízlés szerint fűszerezhető még akár metélőhagymával, kaporral, petrezselyemzölddel is a tócsni tésztája.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Címlap kép: Káposztás tócsni (forrás: https://paleovital.hu/?p=15383)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom