Tartalomjegyzék
A tócsnik nagyon népszerű lepény ételek, ilyen a savanyú káposztás tócsni is. Nagyon finomak fokhagymás tejföllel, vagy bármilyen túrós, paradicsomos egyéb zöldséges mártogatóssal és friss zöldségekkel kínálva. A savanyú káposztából számtalan egészséges étel készíthető, és a szokásos ételeket is meg lehet bolondítani egy kis változatos fűszerezéssel, érdemes próbálkozni. Ilyen a káposztás tócsni is.
Savanyú káposztás tócsni krumplival – recept
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- 40 dkg savanyú káposzta
- 3-4 evőkanál liszt (lehet fehér, teljes kiőrlésű vagy kevert is)
- 2 db tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma (ha csak vöröshagyma van otthon az is jó)
- olaj a kisütéshez
- só – ízlés szerint
- őrölt fekete bors – ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény – ízlés szerint
Savanyú káposztás tócsnik elkészítése
- Először megmossuk a krumplikat és enyhén sós vízben a héjukban megfőzzük.
- Addig a savanyú káposztát hideg vízbe áztatjuk rövid időre, majd kinyomkodjuk a víztől.
- A megfőtt krumplikat meghámozzuk és áttörjük krumplinyomón.
- A kinyomkodott savanyú káposzta szálakat rövidebbekre vagdossuk.
- A hagymákat megpucoljuk, apró darabokra vágjuk.
- Serpenyőben felhevítünk kevés olajat, amin az apróra vágott hagymákat megfuttatjuk kicsit, majd hozzáadjuk a káposztát.
- Sózzuk, borsozzuk, esetleg cukorral ízesítjük – igény szerint.
- Felöntjük egy kevés vízzel, vagy ha van zöldséglével és puhára pároljuk (akkor jó, ha már nincs lé a káposzta alatt).
- Majd a káposztát össze kell keverni egy nagyobb edényben az áttört burgonyával.
- Aztán hozzá kell adni a tojásokat, a lisztet és alaposan összekeverni, hogy egy sűrű masszát kapjunk.
- Ha túl híg, hozzá lehet még keverni hozzá néhány kanál zsemlemorzsát.
- A masszából tetszés szerinti lepényeket kell formázni.
- Majd serpenyőben felforrósított olajban mindkét oldalukat aranybarnára kell sütni.
Fokhagymás tejföllel, túrós- vagy bármilyen mártogatóssal még forrón tálaljuk. Ízlés szerint fűszerezhető még akár metélőhagymával, kaporral, petrezselyemzölddel is a tócsni tésztája.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Címlap kép: Káposztás tócsni (forrás: https://paleovital.hu/?p=15383)
Vissza a kategória cikkeihez