Tartalomjegyzék
A savanyú káposztasaláta egy rendkívül vitamindús, egészséges saláta, mely önmagában, köretként, de savanyúságként is fogyasztható. Számos változatban készíthető, akár nyersen, akár párolva. Gazdagítható mindenféle hozzávalóval, így akár egy könnyű ebéd vagy vacsora is készülhet belőle. Mivel a savanyú káposzta szénhidrát és kalória tartalma rendkívül alacsony, így fogyókúrás étrendbe is beilleszthető.
Savanyú káposztasaláta
Mivel a nyers savanyú káposzta tartalmazza a legtöbb vitamint – bár párolva is megmarad számos értékes összetevője – érdemes nemcsak nyersen csipegetni, de saláta alapanyagként is felhasználni. A benne található C-vitamin tartalom kiemelkedően magas, így – főleg az őszi, téli időszakban – érdemes a fogyasztását a mindennapi étkezések közé beilleszteni. Ugyanis nagyon hasznos megfázásos, náthás megbetegedéseknél és rendkívül jó immunerősítő.
Készíthető nyersen, de párolva is. Mindkét esetben ízesíthető vörös– vagy lilahagymával, különböző fűszerekkel. Gazdagítható füstölt húsokkal (tarja, sonka), de ha kímélőbben szeretnénk, akkor a füstölt változatot érdemes kerülni. Vegetáriánus változatban kerülhet bele alma, dió, különböző sajtok és ízesíthető mézzel, majonézzel, tejföllel. Diétás változat esetén inkább a natúr joghurt használata javasolt.
Savanyú káposztasaláta – sütőben sütve
Érdemes ezzel is tenni egy próbát, mert rendkívül különleges ízvilágú, finom étel a végeredmény.
Hozzávalók:
- fél kg savanyú káposzta
- 3 db alma + 1 a tetejére
- 5 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg + 5 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj + a tepsi kenéséhez
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény – ízlés szerint
Elkészítése:
- A savanyú káposztát kevés hideg vízbe kell áztatni, majd kinyomkodni a levétől.
- Az almákat közben meg kell mosni, majd lereszelni.
- A kinyomkodott káposztát fel kell tenni főni a reszelt almával. Kevés húsleves vagy víz aláöntése szükséges, hogy ne égjen oda. Ha szükséges pótolni kell a vizet fővés közben.
- Fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal ízlés szerint.
- Addig készítsük el a besamelmártást. A vajat olvasszuk meg egy lábosban, keverjük hozzá a lisztet és folyamatos keverés mellett a tejet is. Csomómentes legyen.
- Ha kész szórjuk keverjük hozzá a reszelt sajtot is.
- A mártást öntsük az elkészült káposztás keverékhez.
- Majd vajazzunk ki egy tűzálló edényt, vagy tepsit és öntsük bele a káposztát.
- A 4. meghámozott almát szeleteljük a tetejére és szórjuk meg 5 dkg reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tovább gazdagítható maradék húsokkal, sonka kockákkal is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez