Savanyú lilakáposzta

Mi is az a savanyú lilakáposzta? Vagy egyáltalán a fermentálás? A kovászos uborka esetén szoktunk még fermentálásról beszélni, az ugyanis az erjedés folyamata, mely során tejsav szabadul fel. Ez igaz a savanyú káposzta eljárása esetén is. Ráadásul rendkívül jótékonyan hat a bélflórára és a gyomor működésére is a fermentált zöldségek fogyasztása.

Savanyú lilakáposzta házilag készítve

Hozzávalók:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 3 dkg só
  • fűszerkömény – ízlés szerint
  • szemes fekete bors – ízlés szerint
  • 1 nagy befőttesüveg jól záródó tetővel

 Savanyú lilakáposzta elkészítése:

  1. A káposzta külső leveleit le kell szedni, majd a káposztát megmosni és a torzsa részt ki kell vágni.
  2. Ezt követően először félbe, majd negyedekbe, végül egészen vékony csíkokra kell vágni. (Vagy gép segítségével legyalulni).
  3. Ezután egy nagy tálba kell tenni, ahol alaposan össze kell keverni a sóval.
  4. A befőttesüvegbe kell tenni és állni hagyni benne.
  5. Néhány óra múlva ki kell nyomkodni belőle a vizet, amit engedett. Jó esetben annyit enged, amennyi a káposztát ellepi.
  6. Egy súlyt kell rátenni a káposztára, hogy a lé alatt maradjon a káposzta.
  7. Néhány napig ebben kell érlelni.
  8. Az 5. napon meg lehet kóstolni, hogy elég savanyú-e már.
  9. Ha igen kisebb üvegekbe kell szedni, felönteni a lével és hűtőszekrényben tárolni felhasználásig.
  10. Ha még nem jó az ízlésünknek, akkor tovább kell savanyítani. Utána az eljárás ugyanaz.

Nagyjából 5 nap szükséges a kellő erjedés eléréséhez. De ez függ az egyéni ízléstől, tovább lehet még savanyítani. Lényeg, hogy ha elértük a megfelelő állapotot, akkor hűtőbe lehet rakni, bár még kis ideig ott is folytatódik a folyamat. Hűtőben hosszabb ideig eltartható. Aki szeretné tovább fűszerezheti babérlevéllel, borssal, köménymaggal, fokhagymával is akár. De kerülhet közé chili paprika is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom