Tartalomjegyzék
Mi is az a savanyú lilakáposzta? Vagy egyáltalán a fermentálás? A kovászos uborka esetén szoktunk még fermentálásról beszélni, az ugyanis az erjedés folyamata, mely során tejsav szabadul fel. Ez igaz a savanyú káposzta eljárása esetén is. Ráadásul rendkívül jótékonyan hat a bélflórára és a gyomor működésére is a fermentált zöldségek fogyasztása.
Savanyú lilakáposzta házilag készítve
Hozzávalók:
- 1 kg lilakáposzta
- 3 dkg só
- fűszerkömény – ízlés szerint
- szemes fekete bors – ízlés szerint
- 1 nagy befőttesüveg jól záródó tetővel
Savanyú lilakáposzta elkészítése:
- A káposzta külső leveleit le kell szedni, majd a káposztát megmosni és a torzsa részt ki kell vágni.
- Ezt követően először félbe, majd negyedekbe, végül egészen vékony csíkokra kell vágni. (Vagy gép segítségével legyalulni).
- Ezután egy nagy tálba kell tenni, ahol alaposan össze kell keverni a sóval.
- A befőttesüvegbe kell tenni és állni hagyni benne.
- Néhány óra múlva ki kell nyomkodni belőle a vizet, amit engedett. Jó esetben annyit enged, amennyi a káposztát ellepi.
- Egy súlyt kell rátenni a káposztára, hogy a lé alatt maradjon a káposzta.
- Néhány napig ebben kell érlelni.
- Az 5. napon meg lehet kóstolni, hogy elég savanyú-e már.
- Ha igen kisebb üvegekbe kell szedni, felönteni a lével és hűtőszekrényben tárolni felhasználásig.
- Ha még nem jó az ízlésünknek, akkor tovább kell savanyítani. Utána az eljárás ugyanaz.
Nagyjából 5 nap szükséges a kellő erjedés eléréséhez. De ez függ az egyéni ízléstől, tovább lehet még savanyítani. Lényeg, hogy ha elértük a megfelelő állapotot, akkor hűtőbe lehet rakni, bár még kis ideig ott is folytatódik a folyamat. Hűtőben hosszabb ideig eltartható. Aki szeretné tovább fűszerezheti babérlevéllel, borssal, köménymaggal, fokhagymával is akár. De kerülhet közé chili paprika is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta
Vissza a kategória cikkeihez