Székelykáposzta

A székelykáposzta – a nevével ellentétben – nem székely eredetű étel, bár többféle legenda is kering az eredetéről. Bárhogy legyen is ez – az évszázadok óta ismert étel – nagyon népszerű, laktató egytálétel, mely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ahol karácsonykor nem töltött káposztát készítenek, ott jellemzően ez a zamatos étel kerül az asztalra.  A legfinomabban úgy tudjuk készíteni, ha többféle húst adunk hozzá – lehetőleg füstöltet is – és kolbász is kerül bele. Érdemes egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy és másnap még finomabb!

Hagyományos székelykáposzta recept

Hozzávalók:

A legfinomabb székelykáposzta elkészítési lépései:

  1. Először a vöröshagymát pucoljuk meg, kockázzuk apróra.
  2. Majd a kolbászt karikázzuk fel, a szalonnál kockázzuk össze.
  3. A sertéshús alaposan mossuk meg és kockázzuk nagyobb darabokra.
  4. A savanyú káposztát mossuk át, ha nagyon savanyú és csepegtessük le.
  5. Majd a szalonna zsírját alacsony lángon süssük ki.
  6. Vegyük ki belőle a szalonna darabokat és a zsíron a hagymát pároljuk üvegesre.
  7. Majd szórjuk meg a fűszerpaprikával, kevergessük meg és adjuk hozzá a kolbászt és a sertéshúst is.
  8. Pirítsuk együtt néhány percig őket, majd kevés vízzel öntsük fel.
  9. Fedő alatt főzzük fél órát, majd adjuk hozzá a savanyú káposztát is.
  10. Tegyük bele a babérlevelet és a szalonna kockákat is.
  11. Fűszerezzük ízlés szerint, de a sóval óvatosan bánjunk.
  12. Lassú tűznél főzzük addig, amíg minden meg nem puhul.

Még melegen friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk. De nagyon finom másnap is, mikor már az ízek igazán összeértek benne. Jó étvágyat hozzá!

Így készül a tökéletes székelykáposzta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom