Töltött káposzta édes káposztával

A töltött káposzta édes káposztával, de savanyúval is készülhet, kinek-kinek egyéni ízlés szerint. Gazdagítható különféle füstölt húsokkal, kolbászokkal is. Számtalan variációban készülhet – akárcsak a kovászos uborka – annak ellenére, hogy a fő hozzávalók ugyanazok. Egy biztos, az egyik legnépszerűbb káposztás étel, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalokról sem.

Töltött káposzta édes káposztával – recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús (esetleg fele marha)
  • 30 dkg sertésoldalas
  • 10 dkg rizs
  • 1 kg káposztafej
  • 5 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg liszt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint

Töltött káposzta elkészítése:

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A rizst megfuttatjuk egy dkg forró zsíron. Visszahűtjük.
  3. A felkockázott vöröshagyma mennyiség felét is üvegesre pároljuk egy dkg zsíron.
  4. A darált húshoz hozzáadjuk a rizst, az üvegesre párolt és a nyers hagymát, az összetört fokhagymát, ízlés szerinti sót, borsot, fűszerpaprikát és alaposan elkeverjük. Lazíthatjuk a tölteléket egy tojással, vagy egy marék apróra vágott savanyú káposztával.  
  5. 10-12 káposztalevelet a vastag erétől megtiszítunk.
  6. Majd a hússal megtöltjük úgy, hogy a tenyerünkbe helyezzük a káposztalevelet, a közepébe egy kanál darált húst teszünk. A levél alsó részét felhajtjuk, két oldalát szorosan összecsavarjuk, és a levél felső szélét ujjunkkal benyomkodjuk.
  7. A káposzta megmaradt részeit vékony laskára vágjuk és egy lábost 3 dkg zsírral bekenünk és a vágott káposzta felét belehelyezzük. Ha vannak csontok, vagy bőrök, azt a lábos aljára helyezzük el. (Savanyú káposzta is kerülhet alá).
  8. Rárakjuk sorban, szorosan egymás mellé a megtöltött káposztákat, a sertésoldalast, majd a tetejét szintén káposztával fedjük be.
  9. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd befedve, kis lángon főzzük kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul.
  10. Majd a húst és a tölteléket kiszedjük.
  11. A káposztára ráöntjük a 3 dkg liszttel elkevert tejfölt, szükség szerint vízzel hígítjuk és pár percig főzzük. (Készthető paprikás rántás is.)

Tálaláskor egy mély főzelékes tál aljába rakjuk a vágott káposztát, ráhelyezzük a töltelékeket, levét alá öntjük, a tetejét tejföllel meglocsoljuk és a feldarabolt oldalassal körítjük. A töltött káposztát előző napon is elkészíthetjük és másnap nagyon lassan kevés víz hozzáadásával felmelegítjük. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejes_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez