Toroskáposzta

A toroskáposzta – ahogy arra a neve is utal – a hagyományos disznó vágások elmaradhatatlan étele volt.  Ugyanis reggelire készítették a hagymás vért, ebédre a friss húsból sült pecsenyét fogyasztották és vacsorára elkészült a toroskáposzta, megsült a hurka, kolbász is. Éppen ezért a hagyományosan készített toroskáposztába a porcogós disznó részek – a fül, orr, farok – is belekerültek. Ezt egészítették ki a friss oldalassal, csülökkel, combbal, lapockával vagy a hasaaljával. Bár manapság sokfelé úgy készítik, mint a székelykáposztát, de hagyományosan ez a két étel nem ugyanaz.  

A toroskáposztát lassú tűzön lábasban lefedve is lehet főzni, de készíthetjük sütőben sütve is. Mindkét eseten hosszú főzési/sütési idővel kell számolni. A lábasban főzve kb. 2,5 óra, sütőben sütve nagyjából 3 óra alatt készül el.

Hagyományos toroskáposzta recept

Hozzávalók:

A toroskáposzta elkészítése lépésről – lépésre:

 1. Először a vöröshagymákat pucoljuk meg, kockázzuk apróra.
 2. A fokhagymát is pucoljuk meg és zúzzuk össze fokhagymanyomón.
 3. A sertéshús alaposan mossuk meg és kockázzuk nagyobb darabokra.
 4. A savanyú káposztát mossuk át, ha nagyon savanyú és csepegtessük le.
 5. Majd a zsíron a hagymát pároljuk üvegesre.
 6. Húzzuk le a tűzhelyről és szórjuk meg a fűszerpaprikával, kevergessük meg és adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket is.
 7. Majd a kockára vágott húst is adjuk hozzá és a tűzhelyre visszatéve pirítsuk együtt néhány percig őket, ha szükséges kevés vízzel öntsük fel. De h kis lángon főzzük nem kell hozzá víz, mert a hús enged annyit, amennyi szükséges.
 8. Fedő alatt főzzük annyi ideig, hogy majdnem készre fő a hús, majd adjuk hozzá a savanyú káposztát is.
 9. Tegyük bele a babérlevelet és lassú tűznél pároljuk össze.
 10. Fűszerezzük ízlés szerint, de a sóval óvatosan bánjunk.
 11. Lassú tűznél főzzük addig, amíg minden meg nem puhul.

Még melegen friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk. De nagyon finom másnap is, mikor már az ízek igazán összeértek benne. Jó étvágyat hozzá!

Toroskáposzta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Savany%C3%BA_k%C3%A1poszta

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom