Vecsési savanyú káposzta

A vecsési savanyú káposzta Budapesttől nem mesze Vecsés településen készül már hosszú évtizedek óta. A káposzta savanyítás úgy került ide, hogy a 18. században a környékre betelepült sváb családok hozták magukkal a savanyítás kultúráját is. A magukkal hozott technológia alapján Vecsésen és a környező falvakban is megindult a savanyítás. Valószínűleg a szegénységre vezethető vissza az eljárás, mely során véletlenül jöttek rá, hogy a télire eltett káposzta, mely időközben tejsavas eljáráson ment keresztül, igen magas élvezeti értékkel rendelkezik.

Eleinte a családok csak maguknak készítették, főleg a nagyobb ünnepekre, eseményekre – karácsony, húsvét, esküvő – készítettek nagyobb mennyiségeket. A 19. századtól azonban már a budapesti piacokon is egyre nagyobb lett a kereslet iránta. Hiszen a városi lakosoknak a savanyú káposzta házilag történő elkészítésére egyre kevésbé volt idejük. Pedig az fontos része a magyar konyhának akárcsak a paradicsom, paprika, vagy a hagyma is.

Vecsési savanyú káposzta készítése

A szeletelt és az egész leveleket különböző módszerekkel savanyítják. A darabolt káposztát fahordókba rakják, majd ott sózzák és fűszerezik meg azt babérlevéllel, borssal, csípős paprikával, néha még köménymaggal is. A káposztát jól összenyomják, hogy a lehető legtöbb levet eressze ki, hogy teljesen elfedje azt. A hordókat fakorongokkal zárják le, azokat kövekkel súlyozzák le, majd egy állandó hőmérsékletű szobában helyezik el. Két hetes tejsavas erjedés után az elkészült káposzta még mindig „ropogós”, de lesz egy kellemes savanyú íze.

Vecsési savanyúság és káposzta napjainkban

Napjainkban Vecsésről minden magyarnak a savanyú káposzta jut az eszébe, ahol minden évben Káposzta Fesztivált is tartanak. A vecsési savanyú káposzta ugyanis felülmúlta a házilag savanyított káposztákat is, mind ízben, mind frissességben. Ezért nagyon hamar nem csak a fővárosban, hanem az egész országban keresett termék lett – ezt a rangját pedig a mai napig megtartotta. Olyannyira, hogy a vecsési savanyú káposzta a hungarikumok gyűjteményébe is bekerült, ezzel érdemelve ki méltó helyét.

Napjainkban ugyan hazánk több területén is készítenek kiváló minőségű savanyított termékeket, de az igazi savanyúságokhoz mind a mai napig Vecsés nevét kapcsoljuk. A téli hónapokban pedig már számos savanyított zöldséggel ecetes uborka, savanyított paprika, cékla és sok egyéb változatos zöldségkeverék – találkozhatunk a különböző savanyító levekben.

https://magyarnemzet.hu/archivum/etel-es-ital/mitol-vecsesi-a-savanyusag-4203470/

Címlap kép: Vecsési savanyúság (forrás: https://www.savanyucsemegek.hu/savanyusagok-tipusai/vecsesi-savanyu-savanyitott-kaposzta/15706)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom